
Ukrainasta saapuneiden palvelut Suonenjoella
Suonenjoella asuu 135 ukrainalaista. He kaikki ovat hakeneet tilapäistä suojelua Suomesta.
Tilapäinen suojelu on voimassa 4.3.2023 asti. Sen jatkamista käsitellään eduskunnassa parasta aikaa.
Ukrainan tilanteeseen liittyen suosittelemme tällä hetkellä seuraamaan Maahanmuuttoviraston tiedotusta aiheesta.
Maahanmuuttoviraston Ukraina-palvelunumero 0295 790 605 palvelee ma-pe klo 8.30–12.00 ja klo 13.00–15.30.
Ilmoittaminen yksityishenkilöiden kautta saapuvista ryhmistä
Maahanmuuttovirasto pyytää ilmoittamaan Ukrainasta vapaaehtoisilla kuljetuksilla saapuvista ukrainalaisista. 3.3.2022 on otettu käyttöön ilmoituslomake, jonka kautta pyydetään ilmoitusta Ukrainasta kuljetuksia järjestäviltä ennakkotiedot saapuvista kuljetuksista. Mikäli ilmoittaminen verkkolomakkeella ei ole mahdollista, voit olla yhteydessä numeroon 0295 463 300. Numero on avoinna arkisin ma–pe klo 9.00–16.00 ja viikonloppuisin la–su klo 10.00–15.00. Numero on tarkoitettu ainoastaan kuljetuksista ilmoittamiseen eikä siinä anneta muuta neuvontaa.
Kuljetuksesta ilmoittajan tulee varautua ilmoittamaan:
- Kuinka monta ukrainalaista saapuu kuljetuksella? Ilmoita ainoastaan henkilöiden lukumäärä. Älä ilmoita henkilötietoja.
- Mille paikkakunnalle henkilöt ovat menossa Suomessa?
- Aikovatko henkilöt olla Suomessa viisumivapaasti vai hakea turvapaikkaa ja tilapäistä suojelua?
- Jos henkilöt hakevat turvapaikkaa, majoittuvatko he vastaanottokeskuksessa vai yksityismajoituksessa?
- Tietojen välittäminen kuljetuksista on tärkeää, jotta viranomaiset voivat arvioida ihmisten mahdollista majoitustarvetta ja tuen tarvetta ennakoiden. Maahanmuuttovirasto koordinoi vain turvapaikanhakijoiden ja tilapäisen suojelun statuksella olevien majoitusta.
Lisäksi pyydämme, että Suonenjoelle saapuvista ukrainalaisista ilmoitetaan kaupungille henkilömäärä ja alaikäisten osuus sekä paikka, jonne henkilöt majoittuvat:
Tiina Vauhkonen: tiina.vauhkonen@suonenjoki.fi
Tilapäinen suojelu
Tilapäisestä suojelusta vastaa Maahanmuuttovirasto. Henkilön rekisteröiminen tapahtuu poliisi- tai rajaviranomaisen kautta. Vastaanottokeskus järjestää vastaanottopalvelut, joihin kuuluvat mm. majoitus, vastaanottoraha, sosiaalipalvelut ja terveydenhuoltopalvelut.
Alaikäiset, ilman huoltajaa saapuvat lapset ja nuoret on saatettava välittömästi maahanmuutosta vastaavien viranomaisten tietoon ja lastensuojelun piiriin.
Tilapäistä suojelua koskeva hakemus käsitellään huomattavasti nopeammin kuin turvapaikkahakemus. Lue lisää Migrin sivulta Tilapäinen suojelu.
Poliisi suorittaa tilapäisen suojelun nojalla annettavan oleskeluluvan hakijoiden rekisteröinnin. Rekisteröintejä tehdään Itä-Suomen alueella Mikkelin, Kuopion tai Joensuun poliisiasemalla. Muilla poliisin toimipisteillä asioiva henkilö ohjataan edellä mainituille poliisin toimipisteille.
Itä-Suomen poliisi otti käyttöön palvelunumeron ja -sähköpostiosoitteen kansainvälistä suojelua hakeville. Palvelunumeron ja -sähköpostin kautta poliisi ottaa vastaan tarvittavat tiedot hakemuksen vastaanottamisen järjestämistä varten. Tietojen perusteella poliisi järjestää asiakkaan hakemuksen vastaanoton.
Palvelunumero 0295 455 380 on käytössä maanantaista perjantaihin kello 9–15. Sähköpostiosoite on kv-suojelu.ita-suomi@poliisi.fi.
Kuopion vastaanottokeskus
Kuopion vastaanottokeskus, Setlementti Puijola, avautui 1.4.2022. Vastaanottokeskus palvelee osoitteessa Haapaniemenkatu 13, 70110 Kuopio. Vastaanottokeskuksessa voi asioida vasta, kun turvaa hakeva on ensin ilmoittautunut poliisille ja siellä tapahtuneen rekisteröinnin yhteydessä hakenut tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa.
Ohjaajat (yleinen päivystys) ma-pe klo 9–14, puh. 044 706 1268 (ohjaus, rekisteröityminen, vastaanottorahahakemukset, asuminen).
Asuminen
Tilapäistä suojelua hakeneet ja oleskeluluvan saaneet voivat majoittua veloituksetta vastaanottokeskuksessa. Vastaanottokeskusta ei voi itse valita. Suonenjoella ei ole vastaanottokeskusta. Vastaanottokeskus ei korvaa yksityisessä majoituksessa olevien majoituskustannuksia.
Kuntamallin majoitus
Toukokuun 2022 alusta lukien Suonenjoen kaupunki on tehnyt sopimuksen Kuopion vastaanottokeskuksen kanssa kuntamallin majoituksesta.
Kuntamallilla majoittamisen edellytys on, että henkilö:
- saa tilapäistä suojelua tai on hakenut sitä ja
- on vastaanottokeskuksen kirjoilla
Kalustettavissa asunnoissa on liesi ja kylmäkaluste. Pääosin kalustettavat asunnot ovat kohteissa, joissa on pyykinpesumahdollisuus. Asuntotoimisto hankkii ja toimittaa kaikkiin kalustettaviin asuntoihin sängyt, tyynyt ja täkit sekä perustarvikkeet siivoukseen. Lisäksi asunnoissa on verhokiskot nipsuineen ja tarvittava määrä palovaroittimia.
Listan tarvittavista kalusteista ja varusteista saat asuntotoimistosta.
Tietoa asuntojen osoitteista, tai niihin tulevien perheiden koosta ei saa kertoa eteenpäin. Asuntoon käytännössä tavarat kantavat ja asuntoja sisustavat osoitteen tietenkin tietävät, mutta tuota tietoa ei tule jakaa muille.
Jos vapaaehtoinen käyttää somea kalusteiden hankkimiseen, niin siellä julkaistava tieto ei myöskään voi sisältää em. tietoja. Voit toki kertoa, että olet järjestämässä vapaaehtoisena tähän käyttöön tulevan asunnon kalustusta, sillä se voi helpottaa tarvittavien kalusteiden ja varusteiden lahjoituksia.
Tähän hankkeeseen osallistuminen on täysin vapaaehtoista. Tästä ei makseta palkkaa, kuluja ei korvata eikä tarvittavista kalusteista tai varusteista makseta mitään.
Меблювання житла
Мебльовані апартаменти оснащені плитою та холодильником. Більшість мебльованих квартир знаходяться в будинках з пральнею. ЖЕК закуповує та доставляє ліжка, подушки та ковдри для всіх мебльованих квартир, а також основні засоби для прибирання. Крім того, у квартирах є штори з застібками та необхідна кількість пожежних сигналізацій.
Перелік необхідних меблів та обладнання Ви можете отримати в ЖЕКу.
Інформацію про адреси квартир, чи розмір сімей, які приїжджають до них, передавати не можна. На практиці меблі перевозять у квартири декоратори квартир, вони звичайно знають адресу, але цією інформацією не варто ділитися з іншими.
Якщо волонтер використовує щось для закупівлі меблів, опублікована там інформація також не може містити зазначеної вище інформації. Звісно ви можете сказати, що ви добровільно обставляєте квартиру, яка буде використовуватися для цієї мети, оскільки це може полегшити передачу необхідних меблів та обладнання.
Участь у цьому проекті є повністю добровільною. За це не виплачується заробітна плата, не відшкодовуються витрати і нічого не платиться за передані меблі чи обладнання.
Suonenjoella on kolmannen sektorin toimijoita, jotka harjoittavat avustustoimintaa. Yksityiset ovat lahjoittaneet tavaroita ja näitä lahjoituksia hoitaa mm. Suonenjoen Seurakunta. Kuntalaisten halutessa lahjoittaa tarvikkeita, pyydämme ottamaan ensin yhteyttä lahjoituksia vastaanottaviin toimijoihin, jotta vastaanotettavat tarvikkeet vastaisivat mahdollisimman hyvin tarvetta.
Suonenjoella lahjoitustavaroiden jakamista hoitaa mm. evankelisluterilainen seurakunta. Lisätietoja diakoni Riitta Hakulinen, riitta.hakulinen@evl.fi, p. 0400 195 317.
Lisätietoja asumiseen liittyvissä kysymyksissä:
Sosiaalipalvelut
Vastaanottokeskus Kuopio (VOK)
Päivystys ja ajanvaraus ma, ti ja pe klo 10-11, puh. 044 493 6547.
Terveyspalvelut
Vastaanottokeskus Kuopio (VOK)
Sairaanhoitajan päivystys sekä ajanvaraus ma, ti, to ja pe klo 9-11, puh. 044 726 2395
Akuutti hoito
Esim. halvausoireet, rintakipu, runsas verenvuoto.
Kys päivystys puh. 017 116 117, Puijonlaaksontie 2, Kuopio
Henkeä uhkaavissa tilanteissa soita 112.
Kunnan järjestämät terveyspalvelut asiakkaille (hammashoito, neuvolapalvelut, kouluterveydenhuolto, rokotukset) järjestää Sisä-Savon terveydenhuollon kuntayhtymä.
Koulutuspalvelut
Tilapäisen suojelun tai turvapaikan hakijalle järjestetään perusopetusikäisille kunnassa oleville esi- ja perusopetusta sekä näihin liittyvät koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon palvelut.
Koulutusasioissa voit olla yhteydessä koulutusjohtaja Anne Lahtivirtaan.
Tilanteesta riippuen järjestetään myös varhaiskasvatuspalveluita.
Varhaiskasvatusasioissa voit olla yhteydessä varhaiskasvatusjohtaja Susanna Kaasiseen.
Ukrainalaisten työllistyminen
Ukrainasta paennut voi työskennellä Suomessa, kun
- hän on hakenut tai saanut tilapäistä suojelua.
- hänellä on voimassa oleva kausityötodistus.
- hänellä on voimassa oleva kausityöoleskelulupa.
- hänellä on voimassa oleva oleskelulupa, jossa on työteko-oikeus.
Ukrainaksi käännetyt Suonenjoen kaupungin nettisivujen sisällöt
Julkinen liikenne
Ukrainan kansalaiset voivat matkustaa kaikissa junissa maksutta näyttämällä passia junan konduktöörille.
Jaksaminen ja varautuminen
Jos koet huolta tai ahdistusta nykyisen maailmantilanteen vuoksi, älä jää yksin vaan etsi tukea. Tukea tarjoavia tahoja löytyy Mielentuen palveluita – sivulta.
Varautumiseen liittyvistä asioista löydät lisätietoja Varautuminen -sivulta.
Kriisipuhelin
Suomi puh. 09 2525 0111, 24h/vrk
Ukraina puh. 09 2525 0114, ma, to klo 12-16, ti, pe klo 9-13, ke klo 17-21.