Siirry sisältöön
Visit Suonenjoki

Kirjastolla on merkittävä rooli osana lukutaidon opettamista, ylläpitämistä ja tukemista. Kaikenikäisille lukijoille on tarjolla selkokirjallisuutta, mikäli lukeminen tuottaa vaikeuksia tavalla tai toisella. Aikuisten osastolta löytyvät isotekstiset kirjat helpottavat myös lukemisen ylläpitämistä esimerkiksi näkövammasta huolimatta.

Kirjastomme tarjoaa e- ja äänikirjapalveluita niille, jotka eivät halua tai pysty lukemaan oikeita kirjoja. Äänikirjoja voit lainata normaalisti asiakaspalvelumme kautta, mutta niitä löytyy myös e-kirjastostamme.

Kouluikäisille kirjasto tarjoaa satutunteja, kirjavinkkauksia sekä tiedonhaun- ja kirjastonkäytön opetustuokioita. Koululaisryhmien kannattaa varata kirjastovierailu etukäteen kirjaston aukioloaikojen ulkopuolelle ruuhkien välttämiseksi ja jotta pystymme tarjoamaan hyvin suunnitellun ja toteutettavan kokonaisuuden nuorille asiakkaillemme.

Kirjastolta voit varata satutunteja joko paikan päällä pidettäväksi tai kutsua kirjaston satusedän päiväkotiin tai esikouluun viettämään satuhetkiä. Satutunneilla luetaan jokin ennalta sovittuun aiheeseen liittyvä satu, jonka jälkeen pohditaan yhdessä esimerkiksi tarinan opetuksia. Satutuntikokonaisuutta voidaan suunnitella ja toteuttaa myös toiminnalliseksi.

Koulut voivat varata kirjastolta kirjavinkkauksia joko paikan päälle tai tilata LaNu-kirjastovirkailijan vierailemaan koululle kirjakassin kanssa. Kirjavinkkauksissa esitellään kirjaston monipuolista kokoelmaa kohdennettuna ikäluokille aihepiirin tai teeman mukaan.

Kirjasto tarjoaa uusille pienille kirjastonkäyttäjille opetustuokioita kirjastonkäytössä. Tuokioilla käydään läpi, mitä kaikkea kirjastossa voi tehdä, mitä kaikkea sieltä löytyy ja kuinka kirjastossa tulee toimia, jotta asiointi olisi mahdollisimman helppoa ja vaivatonta. Myös kirjastokortteja tehdään tilauksesta. Tätä varten tarvitaan kuitenkin myös huoltajan todentaminen, koska alle 15-vuotiailta edellytämme myös huoltajan tietoja.

Kirjasto tarjoaa myös tiedonhaun opetustuokioita kouluille. Tiedonhaussa harjoitellaan verkkokirjaston käyttöä ja aineiston etsimistä. Kirjasto voi suunnitella laajempiakin tiedonhaun opetuksen kokonaisuuksia yhteistyössä koulujen kanssa.

Lisäksi kirjastomme Mitä tänään luettaisiin? -kirjastoblogi sekä Lukumestarit-podcast antavat paljon erinomaisia kirjavinkkauksia lasten ja nuorten kirjallisuudesta koko perheelle. Kirjaston YouTube-kanavalta löytyy myös paljon hyödyllistä sisältöä kirjastonkäytön sekä tiedonhaun harjoittelua varten.

Timo Kähärä
Kirjastovirkailija / lasten ja nuorten kirjastotyö
Etkö löytänyt etsimääsi? Hae sivustolta