Siirry sisältöön
Tourism - Visit Suonenjoki

Asukasvalinnassa etusijalle asetetaan kiireellisimmässä asunnontarpeessa olevat, vähävaraisimmat ja pienituloisimmat hakijat.

Kaikki voivat hakea asukkaaksi Suonenjoen kaupungin ja Kiinteistö Oy Suonenjoen Vuokratalojen koteihin. Asukkaiden valinta perustuu sosiaaliseen tarkoituksenmukaisuuteen ja taloudelliseen tarpeeseen. Hakijoita verrataan keskenään asunnontarpeen, varallisuuden ja tulojen perusteella ja asunnot vuokrataan asuntoa eniten tarvitseville. Etusijalle asetetaan työn vuoksi muuttavat, ikäihmiset, joiden nykyinen koti vaikeuttaa kotona pärjäämistä, erityisen huonoissa asuinoloissa elävät lapsiperheet ja asunnottomat. Samalla pyritään vuokratalon monipuoliseen asukasrakenteeseen ja sosiaalisesti tasapainoiseen asuinalueeseen. Vaikka tulorajoja ei ole, hakijoiden tulot kuuluvat asukasvalintaperusteisiin tasavertaisena tekijänä asunnontarpeen sekä varallisuuden kanssa ja tulot on otettava huomioon hakijoita etusijajärjestykseen asetettaessa.
Myös varallisuus selvitetään ja arvioidaan, onko hakijalla mahdollisuus järjestää asumisensa ilman valtion tukea. Suonenjoen kaupunki on määrittänyt asukasvalinnassa huomioon otettavat varallisuuden enimmäisrajat. ARA-asuntoa ei voi saada henkilö, jolla on riittävästi omaisuutta vastaavan asunnon ostamiseen. Arviointiperusteena pidetään omaisuuden myyntiarvoa, josta vähennetään velat.

Varallisuusrajat:
1 hengen talous: 26.128 €
2 hengen talous: 39.192 €
3 hengen tai suuremmat taloudet: 52.256 €

Asuntoja haetaan Suonenjoen kaupungin asuntotoimistosta sähköisellä- tai paperilomakkeella.
Täytä ja lähetä lomake sähköisesti tai tulosta lomake paperisena toimitettavaksi.

Muista toimittaa myös hakemuksen liitteet. Liitteeksi tarvitaan:

  • Kaikkien työssäkäyvien huoneistoon muuttavien palkkatodistukset bruttokuukausiansioista työnantajalta, eli viimeisimmät palkkalaskelmat.
  • Verotuspäätös ja esitäytetty veroilmoitus viimeksi toimitetusta verotuksesta, kiinteistöjen osalta kiinteistöverolippu, kaikilta huoneistoon muuttavilta yli 18-vuotiailta. Toimittaessasi hakemuksen sähköisesti, lataa nämä OmaVerosta pdf-tiedostona ennen lomakkeen täyttämistä.
  • Todistus eläkkeen tai etuuden määrästä (brutto euroa/kk), esim. Kelan päätös opintotuesta tai toimeentulotuesta.
  • Raskaustodistus, jos hakija tai hakijan puoliso on raskaana.
  • Opiskelijatodistus kaikilta huoneistoon muuttavilta opiskelijoilta.
  • Selvitys omaisuuden käyvästä arvosta, kuten myytävän asunnon myyntisopimus, johon on kirjattu myytävän asunnon arvo.
  • Luotonantajan todistus veloista, esim. verkkopankista yhteenveto lainoista.
  • Selvitys maahanmuuttajan oikeudesta oleskella maassa, kopio passista.
  • Muita liitteitä, joihin hakija haluaa vedota, esim. lääkärintodistus liikunta- tai toimintakyvyn rajoituksista.

Sähköinen lomake on suomi.fi-palvelussa ja sen lähettäminen edellyttää vahvaa tunnistautumista pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella, varmennekortilla tai eIDAS-tunnistusvälineellä. Tunnistautumisen jälkeen sinut ohjataan kirjautumaan ulos Suomi.fi-palvelusta ja palaamaan Suonenjoen kaupungin sivuille, alkuperäiseen palveluun.

Jos siirryt jollekin muulle sivulle tai suljet selaimen suomi.fi-palvelussa, ei hakemus välity perille.
Kaikille hakemuksen lähettäneille vastataan mahdollisimman pian. Jos et saa vastausviestiä, ota yhteyttä asuntotoimistoon varmistaaksesi, että hakemuksesi on tullut perille.

Jos täytät lomaketta omaisesi puolesta ole hyvä ja liitä hakemukseen valtakirja. Lähettäessäsi sähköistä lomaketta toisen puolesta, välittyy tunnistautuneen käyttäjän henkilötunnus asuntotoimistoon.

Hakemus on voimassa 6 kuukautta. Se voidaan uusia soittamalla tai lähettämällä viesti asuntotoimistoon.

Tutustu ennen lomakkeen täyttämistä yllä oleviin Toimi näin -ohjeisiin tarvittavista liitteistä. Asuntohakemuksen käsittelyä nopeuttaa hakemuksen yhteydessä toimitetut liitteet.

Jos et voi tunnistautua sähköisesti, tai et halua käyttää sähköistä lomaketta, voit käyttää myös tulostettavaa ja paperilla toimitettavaa lomaketta.

Hakemusten käsittely

Suonenjoen kaupungin asuntotoimisto käsittelee kaikki vuokra-asuntohakemukset saapumisjärjestyksessä. Asukasvalintaa tehdään jatkuvasti asuntojen vapautuessa.

Sinulle ilmoitetaan, kun hakemus on vastaanotettu. Jos hakemuksessa on täydennettävää, otamme sinuun yhteyttä ja pyydämme lisätietoja. Pyydämme lähettämään lisätiedot ensisijaisesti suomi.fi-palvelun viestillä. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta tunnistautua sähköisesti, voit toimittaa liitteitä myös salatulla sähköpostilla. Saat meiltä halutessasi salatun viestin, johon voit vastata tietoturvallisesti. Hakemusta voit täydentää myös paperiliitteillä.

Vakuus, sopimus ja avainten luovutus

Kaikkien hakijoiden luottotiedot tarkastetaan. Luottotietomerkintä ei estä asunnon saantia. Sillä on kuitenkin vaikutusta vuokravakuuteen tai sopimuksen ehtoihin.

Suonenjoen kaupungin asuntoihin ei ole vuokravakuutta.

Kiinteistö Oy Suonenjoen Vuokratalojen vuokrasopimuksiin edellytetään vuokravakuutta. Vuokravakuus on yhden kuukauden vuokraa vastaava summa, jos hakijan luottotiedot ovat kunnossa. Häiriömerkintä edellyttää kahden kuukauden vuokravakuutta. Jos hakijalla on häiriömerkintä asumisesta, tulee vuokravelan olla loppuun maksettu tai sen maksamisesta on oltava luotettava suunnitelma. Lisäksi vaaditaan kolmen kuukauden vuokraa vastaava summa vakuutena.

Vuokravakuus laskutetaan vuokranantajan tilille ja se on vuokrasopimuksen vakuutena koko asumisen ajan. Vuokravakuus on oltava maksettuna ennen kuin vuokrasopimusta voidaan allekirjoittaa.

Vuokrasopimukset allekirjoitetaan sähköisesti Kiinteistö Oy Suonenjoen Vuokratalojen kohteisiin. Saat sähköpostiisi salasanan ja linkin Visma Sign -palveluun, kun vakuus on kirjautunut vuokratalojen tilille. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta tunnistautua sähköisesti, voidaan allekirjoituksesi ottaa myös paperisopimukseen.
Suonenjoen kaupungin vuokrasopimukset allekirjoitetaan paperilla.

Vuokravakuus palautetaan n. 1 kk kuluessa vuokrasopimuksen päätyttyä, kun asunto on tyhjennetty ja siivottu, avaimet palautettu ja mahdolliset lisälaskut on vähennetty vakuudesta.

Sopimuksen allekirjoituksen jälkeen asunnon avaimet luovutetaan erikseen sovittuna ajankohtana virka-aikaan asuntotoimistosta vuokralaiselle tai tämän valtuuttamalle henkilölle (vapaamuotoinen valtakirja vaaditaan). Avainten luovutuksesta otetaan kuittaus.

Etkö löytänyt etsimääsi? Hae sivustolta