Siirry sisältöön

Ehkäisevä mielenterveys- ja päihdetyö on osa hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämistä yksilöiden ja yhteisöjen jokapäiväisessä elämässä, sekä laajemmin yhteiskunnassa. Työn tavoitteena on edistää mielenterveyttä, sekä ehkäistä ja vähentää alkoholin riskikäyttöä, nikotiinituotteiden käyttöä, huumausaineiden käyttöä ja haitallista rahapelaamista, sekä niistä aiheutuvia haittoja käyttäjille itselleen, heidän läheisilleen ja yhteiskunnalle.

Ehkäisevä mielenterveys- ja päihdetyö keskittyy suojaavien tekijöiden tunnistamiseen ja niiden vahvistamiseen sekä riskitekijöiden vähentämiseen. Ehkäisevän työn osaamista lisätään paikallisen tarpeen pohjalta. Ehkäisevää työtä kohdistetaan kaikenikäisiin elämänkulun eri vaiheissa. Kaupungin asukkaille tarjotaan tietoa ja välineitä oman tilanteen arviointiin ja hallintaan sekä tukea omatoimisen muutoksen toteuttamiseen. Yhteisöllistä toimintaa tuetaan, koska arkiympäristöjen ja niissä muodostuvien yhteisöjen, kuten oppilaitoksen, työpaikan, ystävä- ja asuinpiirin olosuhteet, toimintatavat ja normit voivat parhaimmillaan tukea ja mahdollistaa yksilöiden terveyttä edistäviä valintoja ja suojata riskeiltä. Pitkäjänteisellä ehkäisevällä työllä voidaan edistää perus- ja ihmisoikeuksien toteutumista, vähentää inhimillistä kärsimystä ja sosiaali- ja terveyspalvelujen tarvetta, sekä väestöryhmien välisiä terveyseroja.

Palveluohjaaja tarjoaa tukea eri toimijoille mielenterveyden edistämisen ja ehkäisevän päihdetyön kehittämiseen ja toteuttamiseen. Saat apua myös alueelta löytyvien voimavarojen ja verkostojen hyödyntämiseen, sekä oman tai yhteisösi osaamisen lisäämiseen.

Palveluohjaajan tavoitat puhelimitse tai sähköpostilla ma-pe 9–15.

Niina Jääskeläinen
ehkäisevän mielenterveys- ja päihdetyön palveluohjaaja
Etkö löytänyt etsimääsi? Hae sivustolta