Ukrainasta tulleiden palvelut Suonenjoella
Suonenjoelle on saapunut pari sataa ukrainalaista. Kaupungilla ei ole tietoa, ovatko he hakeneet turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua Suomesta.
Ukrainasta saapuva voi oleskella maassa viisumivapaasti 90 vuorokauden ajan, mikäli heillä on biometrinen passi, hakea tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa.
Ukrainan tilanteeseen liittyen suosittelemme tällä hetkellä seuraamaan Maahanmuuttoviraston tiedotusta aiheesta.
Maahan viisumivapaasti saapuvat ryhmät
Yksityishenkilöiden ja yksityisten tahojen kutsumat ja tuomat ihmiset ovat juridisesti näiden yksityishenkilöiden vieraita siihen asti, kunnes he hakevat tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa.
Ilmoittaminen saapuvista ryhmistä
Maahanmuuttovirasto pyytää ilmoittamaan Ukrainasta vapaaehtoisilla kuljetuksilla saapuvista ukrainalaisista. 3.3.2022 on otettu käyttöön ilmoituslomake, jonka kautta pyydetään ilmoitusta Ukrainasta kuljetuksia järjestäviltä ennakkotiedot saapuvista kuljetuksista. Mikäli ilmoittaminen verkkolomakkeella ei ole mahdollista, voit olla yhteydessä numeroon 0295 463 300. Numero on avoinna arkisin ma–pe klo 9.00–16.00 ja viikonloppuisin la–su klo 10.00–15.00. Numero on tarkoitettu ainoastaan kuljetuksista ilmoittamiseen eikä siinä anneta muuta neuvontaa.
Kuljetuksesta ilmoittajan tulee varautua ilmoittamaan:
- Kuinka monta ukrainalaista saapuu kuljetuksella? Ilmoita ainoastaan henkilöiden lukumäärä. Älä ilmoita henkilötietoja.
- Mille paikkakunnalle henkilöt ovat menossa Suomessa?
- Aikovatko henkilöt olla Suomessa viisumivapaasti vai hakea turvapaikkaa ja tilapäistä suojelua?
- Jos henkilöt hakevat turvapaikkaa, majoittuvatko he vastaanottokeskuksessa vai yksityismajoituksessa?
- Tietojen välittäminen kuljetuksista on tärkeää, jotta viranomaiset voivat arvioida ihmisten mahdollista majoitustarvetta ja tuen tarvetta ennakoiden. Maahanmuuttovirasto koordinoi vain turvapaikanhakijoiden ja tilapäisen suojelun statuksella olevien majoitusta.
Lisäksi pyydämme, että Suonenjoelle saapuvista ukrainalaisista ilmoitetaan kaupungille henkilömäärä ja alaikäisten osuus sekä paikka, jonne henkilöt majoittuvat:
Riikka Oinonen: riikka.oinonen@suonenjoki.fi
Kun Ukrainasta saapuvia majoitetaan, pelastuslaitokselle on ilmoitettava toimitilaturvallisuuden varmistamiseksi ja siksi, että esim. tulipalotilanteessa pelastajilla on tieto mahdollisesti vaarassa olevien ihmisten määrästä. Ilmoituksen voi tehdä:
Hannu Härmä: hannu.harma@kuopio.fi
Timo Nyholm: timo.nyholm@kuopio.fi
Tilapäinen suojelu
Tilapäisestä suojelusta vastaa Maahanmuuttovirasto. Henkilön rekisteröiminen tapahtuu poliisi- tai rajaviranomaisen kautta. Vastaanottokeskus järjestää vastaanottopalvelut, joihin kuuluvat mm. majoitus, vastaanottoraha, sosiaalipalvelut ja terveydenhuoltopalvelut.
Tilapäistä suojelua koskeva hakemus käsitellään huomattavasti nopeammin kuin turvapaikkahakemus. Lue ohjeet Migrin sivulta Tilapäinen suojelu.
Poliisi suorittaa tilapäisen suojelun nojalla annettavan oleskeluluvan hakijoiden rekisteröinnin. Rekisteröintejä tehdään Itä-Suomen alueella Mikkelin, Kuopion tai Joensuun poliisiasemalla. Muilla poliisin toimipisteillä asioiva henkilö ohjataan edellä mainituille poliisin toimipisteille.
Itä-Suomen poliisi otti käyttöön palvelunumeron ja -sähköpostiosoitteen kansainvälistä suojelua hakeville. Palvelunumeron ja -sähköpostin kautta poliisi ottaa vastaan tarvittavat tiedot hakemuksen vastaanottamisen järjestämistä varten. Tietojen perusteella poliisi järjestää asiakkaan hakemuksen vastaanoton.
Palvelunumero 0295 455 380 on käytössä maanantaista perjantaihin kello 9–15. Sähköpostiosoite on kv-suojelu.ita-suomi@poliisi.fi.
Kuopion vastaanottokeskus
Kuopion vastaanottokeskus, Setlementti Puijola, avautui 1.4.2022. Vastaanottokeskus palvelee osoitteessa Haapaniemenkatu 13, 70110 Kuopio.
Vastaanottokeskukseen asiakkaaksi tulevien rekisteröinti on avoinna maanantaista perjantaihin klo 10-14. Päivystysnumerosta 044 706 1268 saa tietoa keskuksen toiminnasta ja sen tarjoamista palveluista. Puheluihin vastataan arkisin kello 9-15. Vastaanottokeskuksessa voi asioida vasta, kun turvaa hakeva on ensin ilmoittautunut poliisille ja siellä tapahtuneen rekisteröinnin yhteydessä hakenut tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa.
Vastaanottokeskuksen terveyspäivystys palvelee numerossa 044 726 2395 ma, ti, to ja pe 9.30-11.
Asuminen
Tilapäistä suojelua hakevat ja oleskeluluvan saaneet voivat majoittua veloituksetta vastaanottokeskuksessa. Vastaanottokeskusta ei voi itse valita. Suonenjoella ei ole vastaanottokeskusta. Vastaanottokeskus ei korvaa yksityisessä majoituksessa olevien majoituskustannuksia.
Toukokuun 2022 alusta lukien Suonenjoen kaupunki on tehnyt sopimuksen Kuopion vastaanottokeskuksen kanssa kuntamallin majoituksesta.
Kuntamallilla majoittamisen edellytys on, että henkilö:
- saa tilapäistä suojelua tai on hakenut sitä ja
- on vastaanottokeskuksen kirjoilla
Kunnan palvelut
Kun tilapäisen suojelun tai turvapaikan hakeminen on käynnistynyt, sosiaalipalvelut ja terveydenhuoltopalvelut järjestää Maahanmuuttovirasto. Tässä tapauksessa kunta järjestää perusopetusikäisille kunnassa oleville esi- ja perusopetusta sekä näihin liittyvän koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon sekä tilanteesta riippuen myös varhaiskasvatuspalveluita.
Kiireellinen sosiaali- ja terveydenhuolto järjestetään kaikissa tapauksissa.
Sosiaalipalvelut
Sosiaalipalveluissa arvioidaan saapuvan henkilön tilanne, esimerkiksi majoituksen, ruoan ja taloudellisen tuen tarve.
Alaikäiset, ilman huoltajaa saapuvat lapset ja nuoret on saatettava välittömästi maahanmuutosta vastaavien viranomaisten tietoon ja lastensuojelun piiriin.
Sosiaalipalvelujen neuvontapuhelin 040 544 3382 arkisin ma-pe 8.00-15.30
Sosiaalipäivystys, p. 044 718 3930 auttaa kiireellisissä tilanteissa ympäri vuorokauden.
Koulutuspalvelut
Tilapäisen suojelun tai turvapaikan hakijalle järjestetään perusopetusikäisille kunnassa oleville esi- ja perusopetusta sekä näihin liittyvät koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon palvelut.
Koulutus asioissa voit olla yhteydessä koulutusjohtaja Anne Lahtivirtaan,
anne.lahtivirta@suonenjoki.fi
Tilanteesta riippuen järjestetään myös varhaiskasvatuspalveluita.
Varhaiskasvatusasioissa voit olla yhteydessä varhaiskasvatusjohtaja Jaakko Roittoon, jaakko.roitto@suonenjoki.fi
Terveyspalvelut
Suonenjoen terveysasemalle saa yhteyden numerosta 044 4131 200. Palvelu on käytettävissä ma-pe 8-18, la-su 8-18. Lisätietoa terveydenhoidon palveluista löytyy Sisä-Savon terveydenhuollon kuntayhtymän sivuilta:
Ukrainaksi käännetyt Suonenjoen kaupungin nettisivujen sisällöt
Jaksaminen ja varautuminen
Jos koet huolta tai ahdistusta nykyisen maailmantilanteen vuoksi, älä jää yksin vaan etsi tukea. Tukea tarjoavia tahoja löytyy Mielentuen palveluita – sivulta.
Varautumiseen liittyvistä asioista löydät lisätietoja Varautuminen -sivulta.
Viranomaiset tekevät koko ajan töitä, jotta Ukrainasta Venäjän hyökkäystä paenneille saadaan järjestettyä kaikki tarvittavat palveltu mahdollisimman sujuvasti. Ohjeet voivat siis muuttua, kun tilanteesta ja palveluista saadaan lisätietoja. Päivitämme tätä uutista tarpeen vaatiessa ja ELY-keskuksen ja Maahanmuuttoviraston ohjeiden tarkentuessa.