Kotoutumispalvelut Suonenjoella
Kotoutumispalvelut palvelevat Suonenjoella asuvia maahanmuuttajia ja heidän perheitään. Tarjoamme yleistä ohjausta ja neuvontaa, ja avustamme maahanmuuttajia pääsemään heidän tarvitsemiensa palveluiden pariin. Kotouttamistyössä tavoitteena on maahanmuuttajien tukeminen ja ohjaaminen erilaisissa elämäntilanteissa ja heidän oman osallisuutensa vahvistaminen suomalaisessa yhteiskunnassa.
Kotouttamisohjaajaan voit olla yhteydessä matalalla kynnyksellä, puhelimitse tai sähköpostilla. Tapaamiset on sovittava etukäteen.
USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET
Tilapäinen suojelu on tarkoitettu Ukrainasta sotaa pakeneville. Sen tarkoituksena on, että Ukrainasta sotaa pakeneville voidaan tarjota väliaikaista suojelua nopealla aikataululla. Tarkempaa tietoa tilapäisestä suojelusta ja sen hakemisesta saat Maahanmuuttoviraston sivuilta suomeksi ja ukrainaksi https://migri.fi/tilapainen-suojelu
Kotikunta
Kotikunnan saaminen tarkoittaa sitä, että siirryt vastaanottokeskuksen palveluiden asiakkaasta kuntalaiseksi ja kotikuntasi palveluiden asiakkaaksi. Kotikunnan saatuasi sinulla on samat oikeudet ja velvollisuudet, kuin Suomessa vakituisesti asuvilla. Kotikunnasta on sinulle hyötyä, jos aiot jäädä toistaiseksi Suomeen.
Kotikunnan hakeminen on vapaaehtoista eikä se vaikuta kansalaisuuteesi. Kotikunta ei poista tilapäisen suojelun oleskelulupaasi. Kotikunta ei myöskään estä sinua palaamasta takaisin Ukrainaan.
Jos päätät hakea kotikuntaa ja sinulla on lapsia, tulee sinun hakea kotikuntaa itsesi lisäksi myös lapsillesi. Lapset eivät voi jäädä vastaanottokeskuksen asiakkaiksi ilman äitiä ja/tai isää.
Jos et hae kotikuntaa, voit jatkaa elämääsi Suomessa vastaanottokeskuksen asiakkaana.
Kotikuntaa haetaan Digi- ja väestötietoviraston verkkosivuilla www.dvv.fi/ukraina (ukrainaksi: www.dvv.fi/instrukcii-dla-ukrainciv)
Voit hakea kotikuntaa verkkosivuilla, kun nämä ehdot täyttyvät:
1. Olet asunut vuoden Suomessa.
2. Sinulla on tilapäisen suojelun lupa, joka on voimassa vähintään vuoden.
3. Sinulla on suomalainen henkilötunnus.
Hakemukseen tarvittavat tiedot löydät oleskelulupakortista (suomalainen henkilötunnus, asiakasnumero ja oleskeluluvan voimassaoloaika).
Kun hakemuksesi on käsitelty, saat ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen ilmoituksen siitä, että sinulle on rekisteröity kotikunta.
Jos tarvitset apua kotikunnan hakemisessa, otathan rohkeasti yhteyttä kotouttamisohjaaja Anni Rönkään (puh. 0400 412 871, e-mail anni.ronka@rautalampi.fi ).
Ilmoita kotouttamisohjaajalle myös siitä, kun saat tiedon kotikuntasi rekisteröimisestä, niin hän auttaa sinua pääsemään tarvitsemiesi palvelujen pariin. Ilmoita kotikunnan saamisesta myös siihen vastaanottokeskukseen, jonka asiakas olet.
Miten kotikunnan saaminen vaikuttaa elämääsi Suomessa?
Saat vapaasti valita, missä kunnassa haluat asua. Mikäli olet asunut vastaanottokeskuksen järjestämässä majoituksessa, kotikunnan saatuasi sinun täytyy järjestää ja maksaa majoitus itse.
Saatuasi kotikunnan voit jättää asuntohakemuksen Suonenjoen kaupungille, niin autamme sinua löytämään asunnon. Asumisneuvoja auttaa sinua hakemuksen täyttämisessä, jos haluat. Asumisneuvojalta saat halutessasi myös apua asumiseen liittyvien Kela-hakemusten, kuten vuokravakuuden ja asumistuen täyttämisessä.
Sinulla on oikeus hakea Kelan etuuksia. Näitä ovat esimerkiksi asumistuki, lapsilisä ja perustoimeentulotuki. Kela arvioi tilanteesi ja tekee päätöksen siitä, mitä tukia myöntää sinulle ja/tai perheellesi. Hakemusten täyttämiseen saat apua esimerkiksi kotouttamisohjaajalta tai asumisneuvojalta. Vastaanottokeskus ei maksa sinulle enää vastaanottorahaa.
Sinulla on työnteko-oikeus Suomessa, kuten tähänkin asti. Ohjausta ja apua työllisyyteen liittyen saat työllisyyskoordinaattorilta. Voit myös ilmoittautua työnhakijaksi TE-toimistoon, jos etsit töitä tai tarvitset tukea työllistymiseen.
Kotikunnan saatuaan lapsilla on oppivelvollisuus Suomessa. Oppivelvollisuus alkaa, kun lapsi täyttää 7 vuotta, ja jatkuu siihen saakka, kunnes hän täyttää 18 vuotta.
Sinulla on myös oikeus saada alle kouluikäiselle lapsellesi varhaiskasvatuspaikka, vaikka molemmat vanhemmat olisivat kotona.
Vastaanottokeskuksen asiakkaana olet saanut sosiaali- ja terveyspalveluita vastaanottokeskuksen kautta. Kotikunnan saatuasi sinulla on oikeus hyvinvointialueen järjestämiin sosiaali- ja terveyspalveluihin. Suonenjoki kuuluu Pohjois-Savon hyvinvointialueeseen. Kotikunnan saamisen myötä oikeutesi erilaisiin sosiaali- ja terveyspalveluihin laajenee. Voit esimerkiksi saada vamman tai sairauden vuoksi kotipalveluita, jotka tukevat kotona selviytymistä.
Sinulla on oikeus äänestää kunta- ja aluevaaleissa, kun sinulla on ollut kotikunta kahden vuoden ajan.
Kotikunnan saatuasi olet verovelvollinen. Tämä tarkoittaa, että sinun tulee maksaa ansiotuloistasi veroa omalle kotikunnallesi.
Lisää tietoa kotikunnasta löydät esimerkiksi Maahanmuuttoviraston nettisivuilta: https://migri.fi/kotikunnan-palvelut (ukrainaksi: https://migri.fi/uk/poslugi-municipalitetiv-ta-centru-bizenciv)
Henkilötunnus, henkilökortti ja pankkipalvelut
Sinun kannattaa hankkia henkilötunnus, jos asut Suomessa. Henkilötunnus on nimeä tarkempi yksilöimiskeino, jota käytetään esimerkiksi viranomaisten tietojärjestelmissä. Henkilötunnuksen tarvitset esimerkiksi silloin, jos haluat avata pankkitilin tai hakea Kelan etuuksia tai kotikuntaa.
Voit saada suomalaisen henkilötunnuksen, jos oleskelet laillisesti Suomessa ja jokin seuraavista ehdoista täyttyy:
· Sinulla on Maahanmuuttoviraston myöntämä oleskelulupa.
· Työskentelet Suomessa ja sinulla on työnteko-oikeus.
· Opiskelet Suomessa.
· Sinulla on perheenjäsen, jolle on rekisteröity osoite Suomeen, ja lisäksi sinulla on alkuperäiset ja laillistetut todistukset perhesuhteistanne.
Tarkat ohjeet henkilötunnuksen hankkimiseen saat Digi- ja väestötietoviraston sivulta www.dvv.fi/ohjeita-ukrainasta-saapuville (ukrainaksi: www.dvv.fi/instrukcii-dla-ukrainciv )
Sinun kannattaa hankkia henkilökortti, jos aiot asua Suomessa. Henkilkökortti on Suomen Poliisin myöntämä henkilöllisyystodistus. Voit tarvita sitä esimerkiksi todistaaksesi henkilöllisyytesi ja hankkiaksesi verkkopankkitunnukset.
Henkilökorttia varten tarvitset siihen sopivan valokuvan tai valokuvatunnuksen. Suonenjoella voit käydä otattamassa itsestäsi henkilökorttiin ja passiin sopivan valokuvan valokuvaamossa, esimerkiksi: Valokuvaus ja videotuotanto I Savo (jasonleskinen.com)
Henkilökortin voit hankkia poliisasemalta. Suonenjoella on poliisiasema, jonka aukioloajat voit tarkistaa Poliisin nettisivuilta: Itä-Suomen poliisilaitos, toimipisteet ja palvelut – Poliisi www.poliisi.fi/ita-suomen-poliisilaitos-toimipisteet
Henkilökortti on voi olla voimassa vain yhtä pitkään, kuin oleskelulupasi. Jos oleskelulupasi päättyy esimerkiksi 4.3.2025, et voi saada henkilökorttia, joka olisi voimassa pidempään kuin 4.3.2025.
Suomessa toimii useita eri pankkeja. Suonenjoella toimii Pohjois-Savon Osuuspankki (Rautalammintie 12, Suonenjoki). Voidaksesi avata pankkitilin, sinun tulee olla vähintään 18-vuotias.
Avataksesi pankkitilin Osuuspankkiin, sinun täytyy ensin täyttää pankin esitietolomake. Sen jälkeen pankkivirkailija ottaa sinuun yhteyttä ja sopii kanssasi tapaamisen pankkiin. Lomakkeen voit täyttää verkossa www.op.fi/suomeen-muuttanut
Ennen lomakkeen lähettämistä tarvitset:
· Suomalaisen henkilötunnuksen.
· Digi- ja väestövirastolle rekisteröidyn suomalaisen osoitteen. Osoitteen tulee olla vakituinen tai tilapäinen.
· Oleskeluluvan tulee olla yli 3 kk voimassa. Jos olet EU:n kansalainen, sinun pitää rekisteröidä oleskeluoikeutesi Suomessa.
· Voimassa olevan henkilöllisyystodistuksen (esimerkiksi passi tai henkilökortti).
· Riittävästi varoja pankin palvelumaksuihin.
Asuminen
Asumisneuvoja voi auttaa asumiseen liittyvissä asioissa, esimerkiksi:
-Asunnon hakeminen
-Kelan hakemusten täyttäminen (asumistuki, vuokravakuus+ toimeentulotuki)
-Sähkösopimuksen ja kotivakuutuksen hankkiminen.
-Naapurisovun ylläpitäminen ja häiriötilanteiden selvittäminen
Lisätietoa palvelusta sekä yhteystiedot löydät: Asumisneuvonta – Suonenjoki
Vuokra-asuntoa etsivä voi tiedustella vuokra-asuntoa kunnalta. Suonenjoen kaupungilla ja Kiinteistö Oy Suonenjoen Vuokrataloilla on vuokrattavana kaiken kokoisia asuntoja, pienistä kerrostaloyksiöistä sadan neliön kerros- ja rivitaloasuntoihin.
Lisää tietoa löydät: Asuntojen vuokraus suonenjoella – Suonenjoki
Ukrainaksi käännetyt asumisen ohjeet:
Työllisyys
Suonenjoen työllisyyspalvelussa saat käyttöösi asiantuntevan palvelumme työllistymisesi edistämiseksi. Tervetuloa kuulemaan monipuolisesta tarjonnastamme!
Toimintamme perustuu alusta alkaen henkilökohtaiseen neuvontaan ja ohjaukseen. Kuuntelemme tämänhetkisen tilanteesi, toiveesi ja tavoitteesi, ja niiden pohjalta teemme yhdessä suunnitelman kohti työllistymistäsi.
Työnhaussa on kyse hakijan osaamisen ja avoimen tehtävän tarpeiden yhteensovittamisesta. Autamme asiakkaitamme tunnistamaan oman osaamisensa ja tuemme mm. CV:n laadinnassa ja sähköisessä työnhaussa.
Suuri osa uusista työpaikoista on ns. piilotyöpaikkoja, jotka täytetään ilman julkista hakua. Työnantajat hyödyntävät omia verkostojaan ja yhteistyökumppaneitaan näissä tilanteissa. Ole aktiivinen ja hyödynnä henkilökohtaisia suhdeverkostojasi etsiessäsi piilotyöpaikkoja. Verkostoja voi luoda myös työkokeilun tai opiskelun aikana sekä erilaisissa harrastus- ja vapaaehtoistoiminnassa. Autamme sinua verkostoitumaan.
Työnhakuun ja koulutukseen hakeutumisessa voi olla yhteydessä. Tarvittaessa käytämme tulkkia, jos ei yhteistä kieltä ole.
Hyödyllisiä linkkejä työllistymiseen liittyen
Kela
Suomessa sosiaaliturvasta huolehtii Kela. Tietoa Kelan etuuksista ja niiden hakemisesta saat Kelan sivuilta www.kela.fi/ukraina-ukk#olen-asunut-suomessa-vuoden-ajan-voinko-saada-kelasta-tukea (ukrainaksi: www.kela.fi/information-in-ukrainian-about-the-war-in-ukraine )
Asuttuasi Suomessa vuoden, sinulla on oikeus hakea Kela-korttia sekä lapsilisää. Lapsilisää maksetaan alle 17-vuotiaista Suomessa asuvista lapsista. Voit hakea Kela-korttia ja lapsilisää, vaikka et olisi hakenut kotikuntaa. Hakemuslomakkeen suomeksi ja ukrainaksi löydät osoitteesta www.kela.fi/benefit-forms/UA1ukr.pdf
Lääkärin sinulle määräämät reseptilääkkeet voit saada edullisemmin, kun näytät Kela-korttiasi apteekissa. Lääkekorvaus vähennetään suoraan lääkkeen hinnasta. Kela-korttia voit hakea samalla lomakkeella, jolla haetaan lapsilisää.
Voit tarvittaessa hakea Kelasta tukea asumisen kustannuksiin. Sinulla on oikeus hakea asumistukea silloin kun olet saanut kotikunnan ja alat itse maksaa asumisesi kuluja, mutta voit hakea asumistukea myös siinä tapauksessa, kun sinulla ei ole kotikuntaa, mutta olet asunut Suomessa vuoden ajan ja maksat itse asumisesi kulut.
Asumistukihakemuksen ukrainaksi löydät osoitteesta www.kela.fi/benefit-forms/AT1ukr.pdf
Liitteeksi hakemukseen täytyy laittaa allekirjoitettu vuokrasopimus.
Toimeentulotukea voit hakea Kelasta, jos sinulla on kotikunta eikä sinulla ole muita keinoja turvata toimeentuloasi. Jos olet tilapäistä suojelua saava ja vastaanottokeskuksen asiakas, et voi saada toimeentulotukea.
Kela ottaa huomioon tulosi, varasi ja menosi tehdessään päätöksen siitä, myönnetäänkö sinulle toimeentulotukea. Voit saada perustoimeentulotukea, jos sinulla on enemmän perustoimeentulotuessa hyväksyttäviä menoja, kuin tuloja ja varoja.
Toimeentulotukihakemuksen ukrainaksi löydät osoitteesta www.kela.fi/benefit-forms/TO1ukr.pdf
Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi TE-palveluiden sivulla: Työnhakijaksi ilmoittautuminen ja työnhaku Suomessa – TE-palvelut
”Voit saada työttömyysetuutta eli peruspäivärahaa, jos olet työskennellyt ennen työttömäksi jäämistä vähintään 6 kuukautta Suomessa tai jossain toisessa EU- tai Eta-maassa ja täytät työssäoloehdon. Työssäoloehto tarkoittaa, että työaikasi on ollut vähintään 18 tuntia viikossa ja palkkasi vähintään työehtosopimuksen mukainen.
Toinen Kelan tuki työttömyyden ajalle on työmarkkinatuki. Et kuitenkaan voi saada työmarkkinatukea, jos sinulla on tilapäinen oleskelulupa (B). B-lupa myönnetään tilapäisen suojelun perusteella.” – kela.fi
Peruspäivärahaa haetaan oheisella lomakkeella Hakemus – Peruspäiväraha – Työmarkkinatuki (kela.fi)
Sosiaali- ja terveyspalvelut
Jos olet vastaanottokeskuksen asiakas, saat sosiaali- ja terveyspalvelut vastaanottokeskuksen kautta. Ota yhteyttä siihen vastaanottokeskukseen, jonka asiakas olet.
Kotikunnan saatuasi sinulla on oikeus hyvinvointialueen järjestämiin sosiaali- ja terveyspalveluihin. Suonenjoki kuuluu Pohjois-Savon hyvinvointialueeseen. Suonenjoen terveysasema sijaitsee osoitteessa Sairaalapolku 6, Suonenjoki.
Lääkärin vastaanotolle voit varata ajan omahoitajan kautta. Soittoaika omahoitajalle on arkisin klo 8:00-10:00. Kun soitat hoitajalle, puhelusi ohjautuu takaisinsoittojärjestelmään ja hoitaja soittaa sinulle takaisin saman työpäivän aikana. Jos tarvitset apua ajan varaamisessa, otathan yhteyttä kotouttamisohjaajaan.
Henkeä uhkaavissa tilanteissa soita hätänumeroon 112.
Omahoitajien yhteystiedot löydät osoitteesta: Lääkärin vastaanotto – Pohjois-Savon hyvinvointialue – Pohjois-Savo (pshyvinvointialue.fi)
Mielenterveys- ja päihdepalveluiden yhteystiedot löydät osoitteesta: Mielenterveys- ja päihdetyö – Pohjois-Savon hyvinvointialue – Pohjois-Savo (pshyvinvointialue.fi)
Suonenjoen terveysasemalla ovat näytteenotto- ja röntgenpalvelut. Näihin ajan varataksesi tarvitset lääkärin lähetteen.
Näytteenottoajan voit varata osoitteessa www.islab.fi/ajanvaraus tai puhelimitse arkisin klo 8-14, puh. +358 44 717 8888
Röntgeniin voit varata ajan puhelimitse, puh. +358 400658940
Kotouttamisohjaaja voi auttaa sinua ajanvaraamisessa, otathan tarvittaessa yhteyttä häneen.
Lisää tietoa Pohjois-Savon hyvinvointialueen palveluista saat osoitteessa www.pshyvinvointialue.fi/fi/etusivu
Hyödyllisiä linkkejä terveyteen ja turvallisuuteen liittyen
Koulu ja varhaiskasvatus
Kaikilla lapsilla on varhaiskasvatukseen subjektiivinen oikeus. Se tarkoittaa, että kaikilla alle kouluikäisillä lapsilla on oikeus varhaiskasvatukseen, vaikka vanhemmat tai toinen vanhempi olisi kotona.
Suonenjoella on kolme kunnallista päiväkotia:
– Iisveden päiväkodissa järjestetään varhaiskasvatusta 1–5-vuotiaille ja esiopetusta 6-vuotiaille lapsille. Osoite on Tapiolantie 2, Iisvesi.
– Valkeisenmäen päiväkodissa on 3–5-votiaiden lasten ryhmä. Osoite on Töyrykatu 4, Suonenjoki.
– Kopolan päiväkodissa varhaiskasvatusta järjestetään ensisijaisesti vuorohoitoa tarvitseville lapsille. Lisäksi Kopolan päiväkodissa on esiopetusta 6-vuotiaille lapsille. Osoite on Jalkalantie 6 (Futuria), Suonenjoki.
Suonenjoella on 7 perhepäivähoitajaa, jotka järjestävät varhaiskasvatusta alle 6-vuotiaille lapsille omissa kodeissaan. Suonenjoella toimii myös yksityinen perhepäivähoitaja.
Yksityisesti varhaiskasvatusta Suonenjoella järjestetään myös Norlandian Päiväkoti Mustikassa (Asemakatu 10, Suonenjoki) ja Ryhmis Onnenpisarassa (Jalkalantie 6 D 14 Futuria, Suonenjoki).
Varhaiskasvatuksesta voidaan periä maksua. Perheen tulot vaikuttavat siihen, peritäänkö maksua. Jos tulot ovat hyvin pienet, on todennäköistä että maksua ei peritä. Varhaiskasvatuksen maksuista saat tietoa varhaiskasvatusjohtaja Susanna Kaasiselta: susanna.kaasinen@sivistys.suonenjoki.fi
Suonenjoen kaupunki tukee yksityistä varhaiskasvatusta palvelusetelin avulla. Palveluseteli tarkoittaa, että Suonenjoen kaupunki osallistuu yksityisen varhaiskasvatuksen kustannuksiin myöntämällä perheelle palvelusetelin lapsen varhaiskasvatusta varten. Perhe maksaa mahdollisen jäävän erotuksen itse.
Varhaiskasvatukseen haetaan pääsääntöisesti eDaisyssä Suonenjoen kaupungin sivujen kautta https://suonenjoki.fi/etusivu/kasvatus-ja-koulutus/varhaiskasvatus/ .
eDaisyssä tehtävän hakemuksen yhteydessä on tunnistauduttava esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla. Monen ukrainalaisen verkkopankkitunnukset ovat rajatut eikä tunnistautuminen niillä ole mahdollista. Silloin voi täyttää paperisen varhaiskasvatushakemuksen.
Paperisen varhaiskasvatushakemuksen lomakkeen voi hakea varhaiskasvatustoimistosta (Jalkalantie 6 B 7 Futuria Suonenjoki) tai pyytää sähköpostilla varhaiskasvatusjohtaja Susanna Kaasiselta: susanna.kaasinen@sivistys.suonenjoki.fi
Hakemukseen on kirjattava kaikkien perheenjäsenten suomalaiset henkilötunnukset, jos ne ovat olemassa. Valmiin hakemuksen voi palauttaa sähköpostitse Susanna Kaasiselle tai viedä suoraan varhaiskasvatustoimistoon.
Jokaisella lapsella on oikeus varhaiskasvatukseen. Hoidon tarve voi perustua huoltajien työssä käymiseen tai opiskeluun. Lapsella on oikeus varhaiskasvatukseen myös muista syistä. Lapselle pyritään järjestämään varhaiskasvatuspaikka viimeistään 4 kk kuluttua hakemuksen saapumisesta.
Varhaiskasvatustoimisto palvelee arkisin klo 9:00-15:00. Toimistosta saat tietoa varhaiskasvatuksesta ja voit täyttää paperisen varhaiskasvatuslomakkeen.
Osoite: Kasvu ja oppiminen, Varhaiskasvatuspalvelut, Jalkalantie 6 B 7 Futuria, Suonenjoki.
Suonenjoella toimii neljä koulua:
Sammalselän koulu, jossa järjestetään perusopetusta 1-6 –luokille. Osoite: Opintie 1, Suonenjoki.
– Lempyyn koulu, joka on Suonenjoen kaupungin kyläkoulu. Koululla järjestetään perusopetusta 1-6 -luokille sekä esiopetusta esikoululaisille. Osoite: Koulurinteentie 2, Lempyy.
– Iisveden koulu, jossa järjestetään perusopetusta 1-6 –luokille. Osoite: Tapiolantie 2, Iisvesi.
– Suonenjoen yhtenäiskoulu, jossa järjestetään perusopetusta 1-6 -luokille sekä 7-9 -luokille. Osoite: Koulukatu 21, Suonenjoki.
Perusopetus on maksutonta yleissivistävää koulutusta. Peruskoulu kestää yhdeksän vuotta ja se on tarkoitettu 7–16-vuotiaille lapsille.
Suomessa Opetushallitus päättää opetuksen tavoitteista ja keskeisistä sisällöistä vahvistamalla opetussuunnitelman perusteet, joiden pohjalta jokainen opetuksen järjestäjä on laatinut paikallisen perusopetuksen opetussuunnitelman.
Koulu tekee yhteistyötä lapsen kodin kanssa edistääkseen lapsen koulunkäyntiä. Kodilla tarkoitetaan tässä yhteydessä lapsen huoltajia. Kodin ja koulun yhteistyön yleisimpiä muotoja ovat mm. lapsen huoltajille tarkoitetut vanhempainillat, arviointikeskustelut sekä asioiden tiedottaminen sähköisen Wilma-järjestelmän ja sähköpostin avulla. Huoltajien kanssa keskustellaan esimerkiksi oppimiseen liittyvistä tavoitteista, arvioinnista, työtavoista sekä lukuvuoden yleisestä kulusta. Keskusteluissa käytetään tarpeen mukaan apuna tulkkia. Myös koulun oppilaiden vanhempien keskinäiselle vuorovaikutukselle luodaan mahdollisuuksia esimerkiksi vanhempainyhdistystoiminnan ja eri tapahtumien kautta. Lisää tietoa kodin ja koulun yhteistyöstä voit kysyä opettajilta.
Suonenjoen yhtenäiskoululla toimii valmistavan opetuksen (VALO) luokka. Se on tarkoitettu oppilaille, jotka eivät osaa vielä suomea tai tarvitsevat tukea suomen kielen vahvistamisessa.
Suomessa vakinaisesti asuvat lapset ovat oppivelvollisia. Tämä koskee myös Suomessa vakituisesti asuvia maahanmuuttajataustaisia lapsia. Kun lapselle rekisteröidään kotikunta, hänen oppivelvollisuutensa alkaa. Oppivelvollisuus päättyy, kun lapsi täyttää 18 vuotta tai hän on tätä ennen hyväksytysti suorittanut ylioppilastutkinnosta tai ammatillisesta koulutuksesta annetussa laissa tarkoitetun tutkinnon.
Ilmoittautuminen perusopetuksen 1. luokille Suonenjoen kouluihin tehdään sähköisen Wilma -järjestelmän kautta. Muissa tapauksissa kouluun ilmoittautumiset hoidetaan ottamalla yhteyttä koulun rehtoriin. Näihin voit pyytää tarvittaessa apua kotouttamisohjaajalta.
Jos lapsi on esiopetuksessa, lapsen huoltajat saavat ohjeet kouluun ilmoittautumiseen esikoulusta.
Kouluun tutustumisesta tiedotetaan erikseen koulujen nettisivuilla.