Siirry sisältöön
Tourism - Visit Suonenjoki

Hakematta paras – ethän välitä päihteitä alaikäiselle?

21.5.2024 Uutiset

Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon ja Etelä-Savon hyvinvointialueet sekä Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry kampanjoivat yhdessä kuntien ja yhteistyökumppaneiden kanssa sen puolesta, ettei alkoholia tai muitakaan päihteitä pidä välittää alaikäisille. Alkoholin tai nikotiinituotteiden välittäminen alaikäiselle on aina rikos. Aihe on nyt erityisen ajankohtainen, kun koulujen ja oppilaitosten päättäjäiset lähestyvät.

Kampanjan sanoma on suunnattu erityisesti alaikäisten lasten ja nuorten huoltajille sekä nuoren lähipiiriin kuuluville täysi-ikäisille kavereille ja sisaruksille. Tutkimusten valossa nuori saa alkoholia perhepiiristä huoltajilta ja täysi-ikäisiltä sisaruksilta sekä kavereiltaan, vaikka sosiaalisen median rooli päihteiden hankinnan kanavana on kasvanut. Itä-Suomen poliisilaitos muistuttaa huoltajia, että päihteiden saanti somesta on helppoa, kun nuorella on käytössään puhelin ja yleiset viestipalvelut, esimerkiksi Snapchat.

– Alkoholia, nikotiinituotteita ja huumeita saa helposti ostoilmoituksen perusteella, mutta myös myynti-ilmoitukset ovat arkipäiväisiä. Nuorten ei tarvitse itse edes tehdä aloitetta, vaan somevirtaan ilmestyy erilaisia tuotteiden myynti-ilmoituksia ja hakijaksi ilmoittautuvia henkilöitä. Houkutus päihteiden käyttöön on aina liittynyt päättäjäisiin sosiaalisen paineen vuoksi, mutta some on tuonut tähänkin ilmiöön oman lisämausteensa. Huoltajan tulisi opastaa nuorta somen käyttöön sekä olla kiinnostunut siitä, mitä toimintoja nuori käyttää ja tarvittaessa rajata niitä, ohjeistaa rikoskomisario Minna Väistö Itä-Suomen poliisilaitokselta.

Aikuisen tehtävä on toimia vastuullisesti ja kieltäytyä hakupyynnöstä

Aikuisen kannattaa jo etukäteen pohtia omaa vastaustaan sen varalta, että alaikäinen tulee pyytämään alkoholia.

– Vanhemmat saattavat ostaa lapselleen alkoholia, koska ajattelevat, että voivat tällä tapaa kontrolloida nuoren juomista ja olla tietoisia siitä, mitä nuori juo. Kuitenkin alkoholin antaminen alaikäiselle viestii nuorelle, että alaikäisten alkoholin käyttö olisi sallittua. Alkoholia ostamalla ei voi vaikuttaa siihen, minkä verran nuori juo. Usein vanhempien ostaman alkoholin lisäksi nuoret juovat myös muuta alkoholia. Vanhemman on hyvä näyttää esimerkkiä kieltäytyessään, perustella kantansa ja pohtia yhdessä nuoren kanssa muita, päihteettömiä juhlimistapoja, toteaa Elisa Aarnio, Itä-Suomen asiantuntija EHYT ry:stä.

Hakematta paras -kampanja näkyy Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon ja Etelä-Savon hyvinvointialueiden, EHYT ry:n, kuntien ja yhteistyökumppaneiden viestintäkanavissa 20.5.–2.6.2024.

Lisätietoa kampanjasta ja alkoholin välittämisen seurauksista löytyy osoitteesta:

Etkö löytänyt etsimääsi? Hae sivustolta