Siirry sisältöön
Tourism - Visit Suonenjoki
Anni ja Ilona. Kaksi naista tietokoneen äärellä.

Suonenjoen kotouttamistiimi täydentyi joulukuussa 2023

12.1.2024 Uutiset

Suonenjoen kaupungin kotouttamispalveluita luotsaavat kotouttamisohjaaja Anni Rönkä (kuvassa etumaisena) ja kotouttamistyöntekijä Ilona Taavitsainen. Ilona aloitti työssään joulukuussa 2023 ja työskentelee määräaikaisena lokakuun 2024 loppuun asti.

– Tämä on juuri sitä, mitä haluan tehdä. Tykkään tehdä asiakaspalvelutyötä. Olen aina miettinyt, että olisi huippua päästä työhön, jossa voi hyödyntää omaa äidinkieltä ja nyt se vielä korostu, jos huomioidaan maailman tilannetta, Ilona kertoo.

– Minä ajattelen, että nyt meidän Hyvis-tiimi, ja ennen kaikkea meidän kotouttamistiimi eli me kaksi, on hyvä. Ilona täydentää hienosti meidän tiimiämme. Hän pystyy auttamaan tulkkaamalla ja hänellä on omakohtainen kokemus maahanmuuttajan arjesta, Anni kuvailee.  

Vajaa 100 uutta kuntalaista

Tarve toiselle henkilölle kotouttamistiimissä oli kova, sillä viime vuoden aikana vajaa 100 Suonenjoella asuvaa ukrainalaista on hakenut kotikuntaa. Vuonna 2023 astui voimaan asetus, jonka avulla vuoden Suomessa asuneet ukrainalaiset voivat halutessaan hakea kotikuntaa.  

– Se tarkoittaa sitä, että on kuntalainen. Silloin samat oikeudet ja velvollisuudet kuin muillakin kuntalaisilla. Saat valita missä asut ja pääset palveluiden ääreen samassa asemassa kuin muut kuntalaiset. Silloin, kun on vastaanottokeskuksen asiakas, niin kaikki palvelut menevät vastaanottokeskuksen kautta. Kotikunnan kautta pääsee myös paremmin kiinni Kelan palveluihin, Anni selventää.

– He saavat myös omat suomalaiset henkilökortit ja pääsevät käyttämään sähköisiä palveluita. Meidän yhteiskuntamme vaatii vahvaa tunnistautumista monessa asiassa, Ilona jatkaa.

Kotouttamistiimi auttaa palveluiden ääreen

Kotoutumistiimin työtehtäviin kuuluu auttaa Suomeen saapuneita pääsemään palveluiden piiriin. He auttavat asiakkaita täyttämään lomakkeita, hakemaan henkilötunnuksia, tekemään muuttoilmoituksen, avaamaan pankkitilin tai varaamaan ajan terveyskeskukselta.

Kotouttamistiimin tavoitteena on, että asiakkaat eivät tulevaisuudessa tarvitse kotoutumispalveluita. He löytävät itse palvelut ja osaavat käyttää niitä.

– Minun mielestäni tavoite on, että me olemme joku päivä turhia. Asiakas sanoo, ”kyllä minä osaan Anni”.

– Olemme opettaneet asiat niin hyvin, että asiakas ei enää tarvitse meidän palveluitamme. Meidän pitää vahvistaa asiakkaan osaamista kertomalla kyllä sinä osaat sen, Ilona jatkaa.

– Me kuljemme siinä vierellä, mutta emme tee asiakkaan puolesta kaikkea. Koska sehän ei opeta mitään, Anni toteaa.

Kotoutumistiimiin voi olla yhteydessä kuka vaan maahanmuuttaja ja ihan missä asiassa vaan. Annin ja Ilonan vastaanotolle pääsee ajanvarauksella.

Kotouttamistiimin yhetystiedot

Anni Rönkä
kotouttamisohjaaja
Ilona Taavitsainen
kotouttamistyöntekijä
Etkö löytänyt etsimääsi? Hae sivustolta