Suonenjoen kaupungin tiedote koronatilanteesta 16.2.2022
Koronarajoitukset päättyvät Pohjois-Savossa
Itä-Suomen aluehallintovirasto on 15.2.2022 tehnyt päätöksen, jolla se kumoaa yleisötilaisuuksien henkilömäärää koskevat rajoituspäätökset (tartuntatautilaki 58 §) Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueella. Myös tilojen terveysturvallista käyttöä koskevat velvoitteet (tartuntatautilaki 58 d §) päättyvät. Rajoitukset päättyvät välittömästi.
Päätös kumoaa 2.2.2022 tehdyn yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia koskeneen päätöksen. Epidemia ei kuitenkaan ole vielä ohi, vaan turvavälejä, maskeja ja hyvää hygieniaa suositellaan edelleen.
Voimassa olevat rajoitukset Suonenjoen kaupungin tiloissa
Henkilömäärärajoitukset Lintharjun Liikuntakeskuksella ja muissa liikuntatiloissa eivät enää ole voimassa.
Kirjaston asiakaskäyttöön tarkoitettuja tietokoneita on vähennetty sen varmistamiseksi, että asiakkailla on mahdollisuus välttää lähikontaktit toisiinsa. Tietokoneita on käytettävissä kaksi nopeaan asiointiin (15 minuuttia).
Lisäksi Suonenjoen kaupungin
- yleisölle avoimien tai rajattujen asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitettujen sisätilojen sekä
- alueellisesti ja toiminnallisesti rajattujen ulkotilojen, joita käytetään asiakkaille tai osallistujille suunnattuun tarkoitukseen
- ja joiden käyttämisestä kyseiseen toimintaan Suonenjoen kaupunki vastaa tiettynä ajankohtana
huolehditaan että
1) asiakkailla ja osallistujilla on mahdollisuus käsien puhdistamiseen;
2) asiakkaille ja osallistujille annetaan riittävän etäisyyden ylläpitämistä, käsien puhdistamista ja muita vastaavia tartuntojen leviämistä estäviä käytänteitä koskevat toimintaohjeet; ja
3) tilojen ja pintojen puhdistamista tehostetaan sen lisäksi, mitä muualla kyseisen toiminnan osalta puhdistamisesta säädetään.
Koronatestaaminen on muuttunut
Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kuntien yhteisellä päätöksellä 16.2.2022 on päädytty noudattamaan päivitettyä kansallista testaus- ja jäljitysstrategiaa.
Laaja-alaisesta oireettomien ja lieväoireisten testaamisesta sekä altistuneiden jäljittämisestä ja karanteeneista on tarpeen luopua pandemian levitessä laajasti väestössä, koska tartunnanjäljityksellä ei ole enää samaa vaikuttavuutta kuin epidemian alkuvaiheessa. Tällöin korostuu hengitystieinfektioon sairastuneen omaehtoisen eristäytymisen merkitys tartuntojen leviämisen estämisessä.
Testaamisen tulee jatkossa kohdistua vakavasti sairastuneisiin sekä riskiryhmäläisiin. Heidän mahdollisuutensa päästä nopeasti testiin ei saa vaarantua laaja-alaisella lieväoireisten tai oireettomien testaamisella.
Uuden ohjeistuksen myötä löydetään koronatartuntojen joukosta tapaukset, joiden kohdalla tartunnan toteaminen on erityisen tärkeää sekä ne tapaukset, joiden kohdalla tartunnanjäljitys on vakavalle taudille alttiiden riskiryhmien suojelemisen kannalta merkityksellistä (esimerkiksi sote-työntekijät).
Vaikeaoireinen tai riskiryhmäläisen koronainfektio
Tärkein näytteenoton kriteeri on henkilön oireisuus ja hoidon tarve. Myös vakavalle taudille alttiiden riskiryhmien suojeleminen sekä terveydenhuollon kantokyvyn turvaaminen ovat tärkeitä tavoitteita.
Koronanäyte tulisi aina ottaa:
- vaikeaoireisilta potilailta tavanomaisin lääketieteellisin periaattein
- korkean riskin ryhmiin kuuluvilta oireisilta henkilöiltä
- raskaana olevilta (myös lieväoireisilta)
- sote-alan työntekijöiltä
Lieväoireinen koronainfektio
Lieväoireisen tulee välttää omaehtoisesti kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään viiden vuorokauden ajan. Halutessa voi tehdä kotitestin. Positiivista tulosta ei tarvitse varmistaa terveydenhuollossa