
Ruokaraadissa pääsee vaikuttamaan kouluruokaan
Ruokaraadin tarkoituksena on keskustella ja antaa palautetta kouluruuasta. Raati koostuu koulun henkilökunnasta (rehtori/opettajat), oppilaista, vanhempien edustajasta, terveydenhoitajasta ja tukipalveluvastaavasta sekä tuottajan edustajasta (Servica).
Ruokaraati on perustettu viime vuonna. Raati kokoontuu muutaman kerran vuodessa, vähintään 1 kerran lukukaudessaan
Ruokaraadissa keskustellaan kouluruokailuun liittyvistä asioista. Ruokaraadin tehtävänä on edistää kouluruokailua ja siten myös oppilaiden ja henkilökunnan hyvinvointia sekä viihtyvyyttä koulussa. Sen tavoitteena on myös lisätä oppilaiden osallistumismahdollisuutta kouluruokailun kehittämiseen. Tarkoituksena tuoda asiakkaiden (oppilaat & henkilökunta ym.) Ajatuksia kouluruokailusta tuottajalle ( Servica) ja myös toisinpäin.
Toiveruokavuosi 2025
Ruokaraati kokoontui Yhtenäiskoululla torstaina 3.4.2025. Servican edustaja esitteli tilaisuudessa Toiveruokavuosi 2025 sekä tulevien juhlapäivien ruokalistoja.
”Ruokalista on koottu viimevuoden kyselyn sekä makuraadeilta saatujen kommenttien perusteella. Ruokalistalle on muun muassa lisätty lähiruokaa,” palveluesihenkilö Sari Heikkinen Servicalta kertoo.
Kouluruokailukysely toteutettiin syksyllä Wilman kautta. Kysely tehtiin oppilaille, huoltajille sekä toimipisteiden henkilökunnalle.
Mausteet jakavat mielipiteitä
Yleinen mielipide ruokaraadissa on se, että koulun ruoka on parantunut viime aikoina. Mausteet ovat jakaneet opiskelijoiden mielipiteitä, osan mielestä ruokaa pitäisi maustaa enemmän ja osan mielestä mausteet eivät ole olleet hyviä. Yleisesti on tullut kiitosta, kun lihapullien kanssa tarjotaan jälleen kastiketta. Servicalla on reagoitu koululta tulleeseen palautteeseen.
”Nyt on ollut rapsakoita kalapaloja. Ennen osa oli rapsakoita ja osa pehmeitä. Ja sitten niitä rapsakoita ei riittänyt kaikille,” yläkoulun edustaja kertoo.
Kasvikset ja kasvisruoka herättävät edelleen joissakin nuorissa vastustusta.
”Olen itse omille nuorille sanonut, että uuteen pitää tottua,” vanhempainyhdistyksen edustaja Sanna Jormakka toteaa.
”Osa valittaa kouluruuasta ja osa kehuu. Se on vaan sellaista,” yläkoulun edustaja kommentoi.
Ruokalan melutaso helpottunut
Ruokalan henkilökunta, opettajat ja oppilaat ovat yhdessä sitä mieltä, että ruokasalin melu on helpottunut. Ruokasalin seinille on kiinnitetty akustiikkalevyjä ja tuolien jalkoihin on kiinnitetty tarroja melun torjumiseksi.
”Ruokailu on sosiaalinen tilanne. Kyllä silloin pitää voida normaalilla äänentasolla jutella,” ruokaraadin puheenjohtajana toimiva lukion rehtori Mikko Perttinä toteaa.
Ruokaraati kokoontuu seuraavan kerran syksyllä. Syksylle on luvassa myös makuraati toimintaa, jossa laajempi joukko koululaisia pääsee maistelemaan erilaisia ruokia ja antamaan niistä oman mielipiteensä. Tästä toiminnasta tiedotetaan oppilaita ja huoltajia Wilman kautta.