Siirry sisältöön
Tourism - Visit Suonenjoki
Suonenjoen mansikka. Kasa mansikoita puutarhassa.

Mitä yhteistä on Suonenjoen mansikalla, konjakilla ja samppanjalla? Kutsu infotilaisuuteen Suonenjoelle!

15.11.2023 Uutiset

Suonenjoen mansikka, Sisä-Savon ”punainen timantti”, erityiseksi todettu ja nimisuojan saanut – mitä nimisuoja tarkoittaa ja keneen se vaikuttaa? Infotilaisuudessa 22.11. kuulemme lisää, mitä nimisuoja tarkoittaa, mitä hyötyä siitä on ja kenelle.

Suonenjoen mansikka – on vuosisadan kuluessa muodostunut käsitteeksi maukkaista ja aromikkaista savolaisista mansikoista. Suonenjoen mansikka viljellään Sisä-Savon alueella: Suonenjoen, Rautalammin, Vesannon, Tervon kuntien alueella ja Kuopiossa entisen Karttulan kunnan alueella. Tällä alueella viljellyllä mansikalla voidaan käyttää suojattua nimeä Suonenjoen mansikka. ”Suonenjoen mansikka – on siis koko nimisuoja-alueen yhteinen juttu!” – muistuttaa yhdistyksen toiminnanjohtaja Raisa Haavikko.

”Tämä yleinen infotilaisuus on samalla lähtölaukaus ja yhteistyökutsu Suonenjoen mansikka -nimisuojatuotteen brändäystyölle. Haluamme näin lisätä alueen viljelijöiden ja toimijoiden tietoisuutta nimisuojasta ja kannustaa kaikkia heitä mukaan kehitystyöhön”, yhdistyksen puheenjohtaja Kati-Maria Snäkin kutsuu. Infotilaisuudessa 22.11. tuodaan esille tietoa nimisuojasta, millä tavalla nimisuoja-asia on koko alueen yhteinen juttu sekä pohditaan yhdessä Suonenjoen mansikka -nimisuoja-asian vaikutuksia ja sen tuomia mahdollisuuksia.

Välillisesti nimisuojasta hyötyvät myös ruokamatkailu, alueen kahvilat, ravintolat ja muut ruoka-alan toimijat, mansikkaa jatkojalostavat ym. toimijat. Kuluttajalle nimisuojaus on tae siitä, että tuotteen alkuperä tunnetaan. Asia koskettaa siis alueen mansikan viljelijöiden lisäksi koko ketjua, joka on mansikan kanssa tekemisessä, Snäkin muistuttaa.

”Suonenjoen mansikka” nimelle EU:n nimisuojaa (suojattu maantieteellinen merkintö (SMM)) haki Suonenjoen seudun marjanviljelijäin yhdistys. Myönteinen päätös nimisuojahakemukselle tuli Eu-komissiosta 2.10.2023. Suonenjoen seudun marjanviljelijäin yhdistys pyrkii toimillaan edistämään marjaelinkeinoa, Suonenjoen mansikka -nimisuojatuotteen tunnettuutta sekä edesauttamaan alueen yrittäjien välisen yhteistyön kehittymistä.

Tilaisuuden järjestää Suonenjoen seudun marjanviljelijäin yhdistys ja Kehitysyhtiö SavoGrown Biokipinä-hanke, yhteistyössä Suonenjoen kaupungin ja Pakkasmarja Oy:n kanssa.

Tervetuloa kaikille avoimeen tiedotustilaisuuteen ja ideoimaan yhdessä tulevaa!

Lisätietoa:

Kehitysyhtiö SavoGrow Oy

Mari Hälinen, projektipäällikkö, Tietoa biotaloudesta – Biokipinä -hanke, puh. 040 843 0012, mari.halinen(at)savogrow.fi, www.savogrow.fi/tapahtumat

Suonenjoen seudun marjanviljelijäin yhdistys r.y. (SSMY)

Pauliina Kovanen, Nimisuojatyöryhmän puheenjohtaja / 1.vara pj. / marjanviljelijä, puh. 050 539 0841

Raisa Haavikko, toiminnanjohtaja, puh. 040 164 6670, raisa.haavikko(at)marjanviljelijat.fi

Etkö löytänyt etsimääsi? Hae sivustolta