Siirry sisältöön
Tourism - Visit Suonenjoki
Lähikuva metsämansikasta.

Kulttuuri on hyvän tuoja

30.1.2023 Uutiset

Pohjois-Savon kulttuuristrategia on valmistunut. Strategiassa ilmaistaan pohjoissavolaisten kulttuuri- ja taidetoimijoiden yhteinen tahtotila kulttuurialan vaikuttavuuden parantamiseksi maakunnassa. Edellinen maakunnallinen kulttuuristrategia on vuodelta 2006.

– Se näyttää mihin meidän pitää mennä, jotta päästäisiin kolmeen tavoitteeseen eli taide- ja kulttuurialalle suunnatut resurssit paranisivat, palvelujen saatavuus toteutuisi yhdenvertaisesti ja ammattimaisen työn rakenteet kehittyisivät, kiteyttää hankekoordinaattori Tiina Taskinen-Viinikainen.

Strategiaa on valmisteltu opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa kulttuurin alueellisessa kehittämistehtävässä yhdessä kuntien ja muiden kulttuuritoimijoiden kanssa. Se viitoittaa suuntaa entistä paremmalle tulevaisuudelle niin visioin kuin käytännön toimenpide-ehdotuksin.

– Strategia on kirjoitettu ensisijaisesti auttamaan kuntien kulttuuritoiminnan kehittämisessä. Pelkkä kuntien toiminnan muokkaaminen ei kuitenkaan riitä toivotun tulevaisuuden tavoittamiseksi. Kaikkien tavoitteiden saavuttamiseksi tarvitaan yhteistyötä maakunnan kaikilta kulttuuri- ja taidealan toimijoilta, hyvinvointialueilta sekä myös kuntien ulkopuolista rahoitusta, toteaa valmistelussa mukana ollut taideasiantuntija Taina Laitinen Taiteen edistämiskeskuksesta.

Strategia on samassa linjassa Pohjois-Savon maakuntaohjelman 2022–2025 kanssa. Siinä aktiivinen kulttuuri- ja taidetoiminta nähdään vahvistavan Pohjois-Savon myönteistä imagoa, viihtyvyyttä, veto- ja pitovoimaa, yhteisöllisyyttä, vakautta ja monimuotoisuutta sekä vaikuttavan asukkaiden hyvinvointiin ja terveyteen.

– Yhtenä keskeisenä lähtökohtana strategiatyössä on ollut kulttuurihyvinvointi. Siihen liittyvällä työllä voidaan saavuttaa säästöjä terveydenhuollon kustannuksissa. Kulttuurihyvinvointiin viittaa osaltaan myös strategian moniulotteinen nimi Hyvää tuovan kulttuurin Pohjois-Savo, toteaa Minna Merivalo, yksi strategian kirjoittajista.

Pohjois-Savon kulttuurin uusi aika käynnistetään foorumissa

Pohjois-Savon kulttuurifoorumin tarve on tiedostettu strategian laadintatyössä. Kulttuurifoorumi järjestetään 17.3.2023 klo 10-16 Kuopion Musiikkikeskuksella. Aiheina foorumissa ovat kulttuurin ja luovien alojen elinkeinojen edistäminen, kulttuurin ja luovien alojen rahoitus, taide- ja kulttuurialan rakenteiden ja verkostojen vahvistaminen sekä kulttuurihyvinvointi. Tilaisuudessa puhuvat muun muassa Rosa Meriläinen Kulttuuri ja taidealan keskusjärjestöstä ja Janne Martikainen Itä-Suomen yliopistosta kulttuurihyvinvoinnin talousvaikutuksista. Tapahtuma sisältää myös kulttuuriaiheisen vaalipaneelin.

Foorumi on kaikille avoin, mutta osallistujiksi toivotaan erityisesti kuntien kulttuurivastaavia, kuntajohtajia- ja päättäjiä, taiteentekijöitä ja –toimijoita sekä kulttuurin ja luovien alojen kehittäjiä. Osallistuminen edellyttää ilmoittautumista. Pohjois-Savon maakuntaliiton nettisivuilta pääset ilmoittautumaan ja lukemaan Pohjois-Savon uuden kulttuuristrategian.

Kulttuurifoorumin järjestävät yhteistyössä Kuopion kaupunki, Pohjois-Savon maakuntaliitto, Savonia-ammattikorkeakoulu ja Taiteen edistämiskeskus.

Lisätietoja:

hankekoordinaattori Tiina Taskinen-Viinikainen, Kulttuuri Kuulolla -kehittämistehtävä, Kuopion kaupunki, etunimi.sukunimi@kuopio.fi, 044 748 2374

aluekehitysasiantuntija Janna Merenniemi, Pohjois-Savon liitto, etunimi.sukunimi@pohjois-savo.fi, 044 7142620

viestintäasiantuntija Jari Sihvonen, Pohjois-Savon liitto, etunimi.sukunimi@pohjois-savo.fi 044 714 2653

Etkö löytänyt etsimääsi? Hae sivustolta