Siirry sisältöön
Tourism - Visit Suonenjoki
Grafiikka Pohjois-Savon hyvinvointialueesta. Kartta, jonka päällä pelkistettyjä hahmoja eri terveydenhuollon osaajista.

Hyvinvointialueella on yksittäistä kuntaa leveämmät hartiat

17.8.2022 Uutiset

Kun hyvinvointialueen toiminta on vakiintunut, alkaa uuden toiminnan pitkäjänteinen kehittäminen yhdessä asiakkaiden kanssa.

Pohjois-Savon hyvinvointialue käynnistyy 1.1.2023. Vaikka kyseessä on koko Suomen kattava iso, historiallinen uudistus, asiakkaille muutos ei aiheuta mullistuksia.

Hyvinvointialueen toiminta käynnistyy muun muassa tutuissa toimipaikoissa, terveyskeskuksissa ja sairaaloissa ja tutulla henkilökunnalla.

Uudistuksessa Pohjois-Savon kuntien sosiaali- ja terveystoimen, pelastustoimen ja sairaanhoitopiirin palvelut siirtyvät hyvinvointialueen vastuulle.

– Uudistuksen tavoitteena on nykyistä paremmat, yhdenvertaiset, oikea-aikaiset ja ennaltaehkäisevät palvelut, jotka kaventavat terveyseroja, hyvinvointialueen ensimmäinen johtaja Marko Korhonen sanoo.

– Se tarkoittaa, että hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen tulee olemaan näkyvämmässä ja merkityksellisemmässä roolissa kuin aiemmin.

Silmälasipäinen mies katsoo hymyillen kameraan. Kädet ovat puuskassa rinnalla.
Hyvinvointialueen johtaja Marko Korhonen

Apu yhdeltä luukulta

Hyvinvointialue tarjoaa siis julkisia palveluja kuten esimerkiksi perusterveydenhuoltoa, erikoissairaanhoitoa, sosiaalihuoltoa, hammashoitoa, mielenterveys- ja päihdepalveluja, vammaispalveluja ja ikääntyneiden asumispalveluja.

Historiallinen muutos tarkoittaa nykyisten palvelujen kehittämistä. Korhonen korostaa, että uudistuksen alkuvaiheessa on kuitenkin tärkeää, että arki toimii: asiakkaat saavat tarvitsemansa palvelut, henkilökunta palkkansa ja tieto hyvinvointialueen sisällä liikkuu paikasta toiseen.

Kun hyvinvointialueen toiminta pyörii jouhevasti, palvelujen pitkäjänteinen kehittäminen pääsee kunnolla vauhtiin. Tähän työhön Korhonen haluaa mukaan alueen asukkaat.

– Meidän pitää välttää norsu posliinikaupassa -ilmiötä, jossa hyvinvointialue alkaa tekemään asioita vain itselleen. Kansalaisen näkökulman pitää olla koko ajan läsnä.

Marko Korhonen korostaa, että kaikilla palveluilla on joka tapauksessa yksi yhteinen tavoite, että asiakas tai potilas ohjautuisi yhden yhteydenoton perusteella oikeaan paikkaan.

– Meidän pitää kyetä ohjaamaan asiakas aina yhden kontaktin kautta oikeaan paikkaan.

Pohjois-Savon hyvinvointialue valmiiksi pureskeltuna

  • Pohjois-Savon kuntien sosiaali- ja terveystoimen, pelastustoimen ja sairaanhoitopiirin palvelut siirtyvät hyvinvointialueen vastuulle 1.1.2023 alkaen.
  • Työntekijöitä hyvinvointialueella on noin 12 500, asukkaita noin 250 000.
  • Pohjois-Savon sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen henkilöstö siirtyvät ns. vanhoina työntekijöinä hyvinvointialueiden palvelukseen.
  • Vuosibudjetti on noin 1,1 miljardia euroa.
  • Rahoitus tulee valtiolta. Valtio antaa tietyn summan rahaa sen perusteella, mikä on alueen väkiluku ja palvelujen tarve. Rahoja ei ole korvamerkitty vaan aluehallitus esittää ja aluevaltuusto päättää, kuinka rahat jaetaan.
  • Uudistuksen tavoitteena on mahdollisimman asiakaslähtöiset ja laadukkaat palvelut, joihin kaikilla Pohjois-Savon asukkailla on yhdenvertaiset mahdollisuudet päästä.
Etkö löytänyt etsimääsi? Hae sivustolta