Siirry sisältöön
Visit Suonenjoki

Toimiva ilmanvaihto on säännöllisen siivouksen ohella yksi merkittävimpiä asunnon sisäilmaan vaikuttavia tekijöitä.

Asuntojen ilmanvaihto on järjestetty pääosin poistoilmakoneilla. Konetta ohjataan kellolla ja se palvelee koko porrashuonetta tai rakennusta. Tehostus on päällä oletettuihin ruoanlaitto- ja suihkussa käyntiaikoihin.

Osassa rivitaloista on huoneistokohtaiset poistoilmakoneet, joiden ohjain on tavallisesti liesikuvulla. Uusimmissa kohteissa on huoneistokohtaiset LTO-laitteet.

Ilmanvaihto on pidettävä koko ajan päällä. Sitä ei saa sulkea edes loman ajaksi. Suihkun ja pyykin kuivauksen sekä ruoanlaiton ajaksi ilmanvaihtoa on tehostettava, jos se huoneistosta on mahdollista.

Korvausilma on järjestetty tavallisesti ikkunan päällä tai vieressä olevien venttiilien kautta. LTO-koneilla varustetuissa kohteissa korvausilmaventtiilit ovat olohuoneessa ja makuuhuoneissa. Seinissä tai ikkunoiden yläpuolella olevia korvausilmaventtiilejä ei kannata sulkea kokonaan edes pakkasella. Korvausilmaventtiilit ja poistoilmaventtiilit tulee puhdistaa säännöllisesti. Poistoilmaventtiilien lautasten asentoa ei saa muuttaa. Liesikuvun rasvasuodatin on syytä pestä ruoanlaittomäärästä riippuen jopa kuukausittain. Useimmat rasvasuodattimet voi pestä astianpesukoneessa.

Kuvassa liesikuvun rasvasuodatin, jonka voi pestä astianpesukoneessa. Kuvan mukainen rasvasuodatin irrotetaan nostamalla sitä hieman ylös ja pujottamalla se aukosta alas. Työkaluja rasvasuodatinten irrottamiseen ei tarvita.
Etkö löytänyt etsimääsi? Hae sivustolta