Siirry sisältöön
Tourism - Visit Suonenjoki
Palaa takaisin tapahtumien listaukseen

ITE – Aulis Jalkasen taidenäyttely

28.10.2022 klo 11:00 – 18.11.2022 klo 15:00
Kellarikalleria, Olavi Leskisen katu 12, Suonenjoki

Esillä ITE-taiteilija Aulis Jalkasen uskomaton ja ihmeellinen maailma.


Suonenjokelainen Aulis Jalkanen (s. 1935) nimettiin Maaseudun sivistysliiton ITE-taiteen vuoden 2021–2022 kartoituksessa ITE-taiteilijaksi. ITE tulee sanoista Itse Tehty Elämä. ITE-taiteilijat ovat itseoppineita, joiden taide on rohkean yksilöllistä ja omaperäistä sekä tekijänsä elinympäristöön ja kokemusmaailmaan sitoutuvaa.

Jalkasella on uskomattoman laaja, monipuolinen ja persoonallinen taidetuotanto 1950-luvulta alkaen. Suonenjoen Kellarikallerian Valkeassa salissa on esillä tätä hämmästyttävää kokonaisuutta. Näyttelyn ovat koonneet kuvataitelija Mari Arvinen ja graafinen suunnittelija Anja Jääskeläinen.

Jalkasen päivän piirrokset taiteen alkuajoilta ovat aitoa kotiseutuhistoriaa. Piirustusvihkopinot ovat täynnä taidokkaita piirustuksia ja karikatyyrejä. Jo ennen kouluikää Aulis oli kiinnostunut vesivärimaalauksesta. Alle 20-vuotiaana hän sai lahjoituksena öljyvärit ja siitä muodostui seuraaville vuosille pääasiallinen ilmaisumuoto. Öljyvärimaalauksia kotiseudusta ja Lapin maisemista on kertynyt yli 1 100 kappaletta.  Erityisesti maalaukset Suonenjoen kaupunkinäkymistä kertovat ajan kulumisesta. Useat näistä maalauksista on myyty, mutta näyttelyssä on silti Suonenjoki-aiheinen seinä.

Puuveistokset ovat yllätyksellisiä, humoristisia ja monen kokoisia.  Joskus puun lisäksi veistoksissa on käytetty kivimurskaa ja kiviä. Eri kivilajit ja kivien hionta ovat olleet myös taitelijan harrastus ja näyttelyssä on esillä kivikokoelmia sekä kivimurskatauluja.

Aulista viehätti erityisesti myös värin käyttäytyminen maitopurkin vahamaisella pinnalla. Näille pinnoille hän on painanut mielenkiintoisia printtikuvioita milloin abstraktiin ja toisinaan realistiseen suuntaan.

Näyttelyssä voit myös istua kiikussa ja selailla alkuperäisiä vihkoja, jotka ovat täynnä piirustuksia, maalauksia, lehtileikkeitä ja sanapareja. Samoin piirustusvihkoja on selailtavana. Vedoksia on kerätty kansioihin näyttelyssä esillä olevien vedosten lisäksi.

Avajaiset to 27.10. klo 18-20, avoin tilaisuus. Tervetuloa!

Kellarikalleria avoinna
ma, to klo 14-18
ti, ke, pe klo 11-15
VAPAA PÄÄSY

Etkö löytänyt etsimääsi? Hae sivustolta