Siirry sisältöön
Visit Suonenjoki

Asumisen aikana eteen voi tulla useita asioita, joissa tarvitaan apua tai neuvoja vuokranantajalta tai kiinteistöhuollolta.

Kiinteistöhuoltoon kannattaa olla aina yhteydessä, jos jokin talon laite tai varuste on epäkunnossa tai tarvitset neuvoja esimerkiksi liesikuvun suodattimen puhdistukseen. Tallenna huollon päivystysnumero puhelimeesi.

Oman talosi huoltoyhtiön yhteystiedot löydät kotitalosi ilmoitustaululta.
Päivystys virka-ajan ulkopuolella on tavoitettavissa seuraavasti:

Kiinteistöpalvelu Juha Hartikainen, p. 017 512 905

Suonenjoen Kiinteistöhuolto Matsinen Oy, p. 017 510 503

Suonenjoen kaupungin päivystys, p. 0400 271 799

Vuokranantajaan tulee olla yhteydessä, jos haluat itse remontoida asuntoa, irtisanoa asunnon vuokrasopimuksen tai havaitset järjestyssääntöjen vastaista toimintaa.

Monissa tilanteissa vikailmoituslomakkeen tai muun netissä täytettävän lomakkeemme käyttö on kätevin tapa saada havaintosi tietomme. Löydät kaikki eri tilanteissa täytettävät lomakkeemme Ohjeet ja lomakkeet valikosta.

Vuokranmaksuun liittyvissä asioissa kannattaa olla yhteydessä vuokranantajaan ennemmin kuin myöhemmin. Perintäpalvelumme tuottaa Intrum.

Tärkeimmät asuisen aikana tarvittavat ohjeet on käännetty myös ukrainaksi.

Olemme koonneet vastauksia usein esitettyihin kysymyksiin myös ukrainaksi.

Järjestyssäännöt

Järjestyssäännöt on laadittu talon yhteisiksi pelisäännöiksi, jotta kaikille asukkaille voidaan turvata asumisrauha. Järjestyssäännöissä on määrätty ns. hiljaisuusaika, 22-07, jolloin erityisesti tulee kaikessa toiminnassa huomioida muut talon asukkaat.

Järjestyssäännöt on käännetty myös ukrainaksi.

Vastuunjakotaulukko

Vastuunjakotaulukolla on määritelty vuokratalon omistajan ja vuokralaisen vastuut huoneistojen ja niihin liittyvien tilojen ylläpidosta.

Hyvän vuokratavan mukaan asukkaan on pidettävä hyvä huoli vuokraamastaan asunnosta. Vuokranantajan taas tulee huolehtia siitä, että asunnossa on toimiva kylmälaite ja liesi, vesikalusteet toimivat ja ikkunat ovat tiiviit. Vuokralaisen tulee kuitenkin pitää tilat ja laitteet puhtaana ja tarkkailla näiden kuntoa. Kaikista havaitsemistaan puutteista vuokralaisen tulee tiedottaa vuokranantajaa.

Vastuunjakotaulukon kustannusvastuu koskee vain normaalista kulumisesta johtuvien vikojen ja puutteiden korjaamista. Tahalliset tai tuottamukselliset kulumiset ja rikkoutumiset laskutetaan aina vuokralaiselta.

Muuttoilmoitus postiinja Digi- ja väestötietovirastolle

Ilmoituksen voi tehdä aikaisintaan kuukautta ennen muuttoa ja se on tehtävä viimeistään viikko muuton jälkeen.

Asumistuen hakeminen

Ilmoita hakemuksessa viitteeksi vuokran viite, ei vakuuden viitettä.

Sovi kiinteän internet-yhteyden siirrosta operaattorisi kanssa

Valtaosassa kohteistamme on kiinteä laajakaista ja kaapeli-tv liittymä, jonka käyttö sisältyy vuokraan.

Tee tarvittaessa sähkösopimus ja sano vanha sopimus irti

Tarkista kotivakuutus

Hanki palovaroitin ja siihen tarvittavat patterit

Palovaroitin tule eolla jokaista alkavaa 60 m2 kohti.

Myös verkkovirtaan kytketyt palovaroittimen patterin vaihto kuuluu asukkaalle.

Tyhjennä ullakko- ja kellarikomerot ja hoida entisen asunnon loppusiivous

Palauta entisen asunnon avaimet

Vuokranmaksu ja vuokravalvonta sekä talous- ja velkaneuvonta

Jos vuokranmaksu uhkaa viivästyä tulee maksujärjestelyjen mahdollisuudesta olla pikaisesti yhteydessä vuokranantajaan. Usein tilapäisessä tilanteessa voidaan sopia lyhytaikaisia järjestelyjä vuokranmaksuaikaan.

Vuokranmaksun myöhästyessä maksumuistutuksen lähettää ja mahdolliset perintätoimet hoitaa Intrum Oy. Oma Intrum -portaalissa voit kätevästi hoitaa rästin maksamiseen liittyviä asioita ja sopia mm. maksuajasta.

Pohjois-Savon oikeusaputoimisto tarjoaa maksutonta talous- ja velkaneuvontaa yksityishenkilöille. Palvelua ei ole vakituisesti saatavilla Suonenjoella, mutta talous- ja velkaneuvojalle voi varata ajan puhelimitse tai asioida sähköisesti.

Asunnon kiinteät varusteet

Muuttaessasi asuntoon, sieltä pitäisi löytyä seuraavien kuvien mukaiset varusteet.

Lisäksi asunnossa tulee olla

  • Pesualtaiden tulpat
  • Ikkunan kahva, jos ikkunoiden avaamisen sellainen tarvitaan
  • Verhokiskot
    • Verhonipsut ovat asukkaan omat
  • Ovikello

Kun muutat pois, varmista, että nämä varusteet jäävät paikoilleen. Varmistus on kätevää tehdä täyttämällä ja lähettämällä poismuuttosiivouksen muistilista. Puutteet veloitetaan pois muuttavalta asukkaalta hinnastomme mukaan.

Saunavuorojen varaus ja muutokset

Taloissa, joissa ei ole huoneistosaunoja on asukkaiden käytössä talosaunat. Viikolla on lenkkisaunavuorot, jotka ovat kaikkien talon asukkaiden käytössä. Huoneistokohtaisen vuoron tai vuoroja voi varata pääosin viikonlopuiksi.

Talosaunan tai pyykkituvan käyttäminen ei ole järkevää, jos tunnet sairauden oireita.

Asuntotoimisto ylläpitää saunavuoroja. Voimassa olevat saunavuorolistat ovat saunaosaston ovessa. Osassa kohteitamme on otettu käyttöön sähköinen ylläpitojärjestelmä, jossa näet vapaat ja varatut vuorot ja voit pyytää uutta vuoroa.

Alla on listattu kohteet, joissa voit pyytää saunavuoroa sähköisessä palvelussa. Palveluun pääset klikkaamalla kohteen osoitetta. Listaa päivitetään sitä mukaa, kun kohteiden saunavuorojen hallinta siirretään palveluun.

Autopaikkojen varaus ja muutokset

Voimassa olevat autopaikkalistat ovat nähtävillä talon ilmoitustaululla. Jokaiselle asunnolle pystytään järjestämään autopaikka oman talon tai viereisen kohteemme parkkipaikalta. Joissakin taloissa on erikseen myös vieraspaikkoja. Jos vieraspaikkoja ei ole merkitty, voivat vieraat pysäköidä satunnaisesti käydessään jollekin tyhjälle paikalle. Vuokralainen voi usein vierailevalle vuokrata myös oman paikan, mikäli talon parkkipaikalla on tilaa.

Kaikki muutokset autopaikkoihin tehdään asuntotoimistossa.

Pyykkituvat ja kuivaushuoneet

Monissa taloissa on pyykinkuivaushuoneet, joita lämpimästi suosittelemme käyttämään. Kuivaushuoneissa on puhaltimet, joiden avulla pyykki kuivuu nopeasti ja kosteus saadaan poistettua tilasta hallitusti. Jos pyykkiä halutaan kuivata omassa asunnossa, on se syytä tehdä kylpyhuoneessa tai kesäaikaan parvekkeella tai takapihalla. Moniin asuntoihin on mahdollista asennuttaa myös kuivausrumpu.

Muutamissa taloissamme on pyykkitupa, jossa on vuokraan sisältyvänä asukkaiden käytössä pyykkikone. Haluamme muistuttaa, että pyykkikoneet eivät ole mattojen tai muiden raskaiden tekstiilien pesemistä varten. Pyykkitupien koneet eivät kestä niiden painoa särkymättä.

Pyykkituvissa on varauslistat. Listalta on sopivaa varata vain tarvitsemansa aika. Monissa koneissa on pikaohjelmia, joilla tavanomaiset pyykit puhdistuvat mainiosti.

Futurian asunnoissa pyykkikoneen käyttö on toistaiseksi vielä maksullista. Laskutus tapahtuu varauslistan mukaan.

Kaapeli-TV ja laajakaista

Vuokraan sisältyvän kaapeli-tv:n ja internetyhteyden käyttöön liittyvissä asioissa sinua palvelee MPY:n asiakaspalvelu ja tekninen tuki.

Ilmanvaihdon käyttäminen

Toimiva ilmanvaihto on säännöllisen siivouksen ohella yksi merkittävimpiä asunnon sisäilmaan vaikuttavia tekijöitä.

Asuntojen ilmanvaihto on järjestetty pääosin poistoilmakoneilla. Konetta ohjataan kellolla ja se palvelee koko porrashuonetta tai rakennusta. Tehostus on päällä oletettuihin ruoanlaitto- ja suihkussa käyntiaikoihin.

Osassa rivitaloista on huoneistokohtaiset poistoilmakoneet, joiden ohjain on tavallisesti liesikuvulla. Uusimmissa kohteissa on huoneistokohtaiset LTO-laitteet.

Ilmanvaihto on pidettävä koko ajan päällä. Sitä ei saa sulkea edes loman ajaksi. Suihkun ja pyykin kuivauksen sekä ruoanlaiton ajaksi ilmanvaihtoa on tehostettava, jos se huoneistosta on mahdollista.

Korvausilma on järjestetty tavallisesti ikkunan päällä tai vieressä olevien venttiilien kautta. LTO-koneilla varustetuissa kohteissa korvausilmaventtiilit ovat olohuoneessa ja makuuhuoneissa. Seinissä tai ikkunoiden yläpuolella olevia korvausilmaventtiilejä ei kannata sulkea kokonaan edes pakkasella. Korvausilmaventtiilit ja poistoilmaventtiilit tulee puhdistaa säännöllisesti. Poistoilmaventtiilien lautasten asentoa ei saa muuttaa. Liesikuvun rasvasuodatin on syytä pestä ruoanlaittomäärästä riippuen jopa kuukausittain. Useimmat rasvasuodattimet voi pestä astianpesukoneessa.

Kuvassa liesikuvun rasvasuodatin, jonka voi pestä astianpesukoneessa. Kuvan mukainen rasvasuodatin irrotetaan nostamalla sitä hieman ylös ja pujottamalla se aukosta alas. Työkaluja rasvasuodatinten irrottamiseen ei tarvita.

Jätteiden lajittelu

Ostamatta jättäminen on suurin ympäristöteko. Kun kuitenkin joudumme jonkin verran hankkimaan yhtä sun toista, niin kannattavinta on käyttökelpoisten, mutta itselle tarpeettomien tavaroiden myyminen eteenpäin tai kierrättäminen muutoin. Paikkakunnalla toimii useampia hyväntekeväisyyttäkin harjoittavia yhdistyksiä, jotka ottavat vastaan myytävää tavaraa.

Kun lopulta päädyt heittämään käyttämäsi tavaran pois, ole ystävällinen ja tutustu Jätekukon tuottamaan lajitteluoppaaseen

Monissa yhtiömme kohteissa on omat astiat tavanomaisimmille jätejakeille. Ne talot, joiden jätekatoksiin esim. paperin- tai metallinkeräysastia ei ole sopinut voivat käyttää paikkakunnalta löytyviä Rinki-ekopisteitä. Ekopisteet sijaitsevat kauppojen läheisyydessä, joten kierrättäminen on todella helppoa. Tuo tullessas, vie männessäs!

Jätteiden lajittelu on helpointa aloittaa kotikeittiöstä. Monissa asunnoissamme on allaskaapissa neljä jäteastiaa. Muovipakkaukset vievät eniten tilaa. Sisäkkäin pakatut kartonkipakkaukset ja lasi- ja metallipurkit sopivat allaskaapissa kahteen astiaan mainiosti. Biojätettä varten voi sijoittaa muutaman litran astian allaskaapin hyllylle. Käytetyille paristoille riittää usein vanhan muovirasia. Keräyspaperit tippuvat kätevästi paperipussiin eteisessä. Jos kotonasi kertyy jätettä, jota ei voi kierrättää, jäi äsken mainituista neljästä jäteastiasta yksi vielä sekajätteelle.

Muistathan viedä suuret jäte-erät, kuten käytöstä poistetut huonekalut tai sähköelektronisen romun suoraan lajitteluasemalle.

Asumisen ABC

Nuorisoasuntoliitto Ry, NAL, on julkaissut nuorille suunnatun Asumisen ABC:n. Oppaasta löytyy tietoa mm. siitä, miten saat rahasi riittämään itsenäiseen asumiseen, miten hajulukko puhdistetaan tai sulake vaihdetaan.

Muuttaessasi pois

Joskus voi olla tarpeen vaihtaa kotia perheen koon muuttuessa, töiden vuoksi tai elämäntilanteen muutoin vaatiessa toisenlaista kotia.

Irtisanominen tapahtuu aina kirjallisesti. Irtisanomisaika toistaiseksi voimassa olevassa sopimuksessa on yksi kuukausi. Irtisanomisaika alkaa kuluvan kuukauden lopusta. Sinun täytyy siis maksaa vielä seuraavan kuun vuokra. Pidäthän huolen, että oma sähkösopimuksesi on voimassa vuokrasopimuksen päättymiseen asti. Vakuutta ei voi käyttää viimeisen kuukauden vuokraan.

Irtisanomislomakkeella kysytään uutta osoitetta ja tilinumeroa ja nämä tarvitaan mm. käyttökorvausten tasauslaskutusta ja vakuuden sekä mahdollisten liikasuoritusten palautusta varten.

Asunto ennakkotarkastetaan mahdollisen remonttitarpeen tarkastamiseksi noin viikon kuluessa irtisanomisesta. Mikäli puhelinnumero on jätetty irtisanomisilmoituksella, ilmoitetaan tarkastusaika etukäteen.

Irtisanomisilmoituslomakkeen täyttäminen edellyttää vahvaa tunnistautumista.

Jos et voi tunnistautua verkossa, voit myös täyttää ja tulostaa paperilomakkeen. Paperilla täytetyn lomakkeen voit postittaa tai tuoda asuntotoimistoon.

Lomakkeita on saatavissa myös asuntotoimistossa.

Avaimien palauduttua vuokranantaja tarkastaa asunnon. Mahdollinen vakuus palautetaan kuukauden kuluessa sopimuksen päättymisestä. Vakuudesta vähennetään tasauslaskut ja muut mahdolliset loppulaskut.

Poismuuttosiivouksen muistilista on hyvä täyttää ja toimittaa asuntotoimistoon ennen oven painamista kiinni pois muuton yhteydessä. Tarkistamalla, että kaikki pois muuttavan asukkaan vastuulla olevat tehtävät on hoidettu ja loppusiivous on moitteeton, varmistat vakuuden palautumisen. Jos poismuuttosiivous on hoidettu puutteellisesti, asunnossa on rikottu jotakin tahallisesti tai asunnossa on muutoin normaalista kulumisesta poikkeavaa vikaa, laskutetaan korjaukset voimassa olevan hinnaston mukaan.

Jos et halua täyttää lomaketta sähköisesti, voit tulostaa lomakkeen paperille. Paperilomakkeen voit jättää asuntoon keittiön työtasolle avaimien kanssa.

Avaimien palautus tapahtuu jättämällä avaimet tyhjään ja siivottuun asuntoon keittiön työtasolle ja lähettämällä asuntotoimistoon siitä viesti. Voit lähettää viestin sähköpostilla, teksti- tai whatsapp-viestillä tai alla olevalla lomakkeella. Virka-aikaan voit myös soittaa meille.
Muista täyttää myös poismuuttosiivouksen muistilista.

Etkö löytänyt etsimääsi? Hae sivustolta