Tapahtumat


Silvo Sokan Juhlapyöräily

29.9.2018 klo 13:00-15:00

Paikka: Vanha Maamies, Jalkalantie 160, Suonenjoki

Kuopiossa ja Suonenjoella kunnioitetaan ”rakettipyöräilijä” Silvo Sokan mielikuvituksellista julkisuushuijausta. Melkein tasan 70 vuotta sitten nuori kuopiolainen mies lensi kertomansa mukaan raketilla Kuopiosta Suonenjoelle. Todellisuudessa 17-vuotias Silvo karkasi kotoa polkupyörällä ja keksi tarinan rakettilennosta.

Pyöräilijät kokoontuvat Kuopion torille lauantaina 29.9.2018 klo 10, jossa Woimisteluseura Hämyn (WSH) muistopuhe, jonka jälkeen retkipyöräilijät polkevat Suonenjoelle, ”raketin” tippumispaikalle. Määränpää on nykyään nimeltään Vanha Maamies (Jalkalantie 160, Suonenjoki). Mukaan juhlapyöräilyyn voi liittyä myös matkan varrelta.

Myös Kuopion Pyöräilyseura on mukana ja polkee Suonenjoelle mennentullen. Pyöräilyseuran ryhmä lähtee Kuopioon torilta samaan aikaan retkipyöräilijöiden kanssa ja seuran reitti kulkee menomatkalla Syväniemen kautta.

Suonenjoella on muistotilaisuus klo 13.30 Vanhassa Maamiehessä jossa WSH:n puhe, Teatteri Lumon esitys klo 14.00 Silvo Sokasta ja muistolaatan paljastus.

Savo lehti kirjoitti tapauksesta sunnuntaina 10.10.1948 seuraavasti:
Silvo Sakari Sokka, 17-vuotias kuopiolainen nuorukainen oli eilispäivän nimi, ei yksistään kotikaupungissaan, vaan myös kaikkialla Suomessa ja paikoin ulkomailla. Tieto hänen mielikuvituksellisesta lentomatkastaan Kuopiosta Suonenjoelle levisi kaikkia nykyaikaisia tiedotusvälineitä käyttäen...

Silvoa haastatteli lehtimiesten lisäksi poliisi ja mahdollisesti myös puolustusvoimat, olihan se sensaatiomaista, että joku poijan nappula on Suomessa keksinyt raketin. Ennakkoon hän oli lähettänyt Savo lehteen postia, joka sisälsi muistosanat, raketin piirrustukset, rakennusvaiheet ja rakettilennon eri vaiheet.
Todellisuudessa hän ajoi polkupyörällä Suonenjoelle saakka, jossa tuli kova nälkä ja piti keksiä keino saada ruokaa ja yöpyminen. Hän heitti pyörän sillalta jokeen ja hyppäsi itse perässä. Maihin hän nousi maamieskoulun rannasta olevinaan melkein tajuttomana.
Muutaman päivän päästä paljastui, että Silvo Sokka halusi karata kotoa ja keksi koko tarinan sen vuoksi.

Tapahtuma mahdollistuu Woimisteluseura Hämyn, Kuopion pyöräilyseuran, Teatteri Lumon, Vanhan Maamiehen ja Suonenjoen kulttuuripalveluiden yhteistyöllä.

Järjestäjä:    Suonenjoen kulttuuripalvelut