Näyttelyt 2019


TAMMIKUU 7.1.-.25.1.2019
Valkea sali | Heini Närhi & Heikki Korkala - 1h2h280h
Unitriptyykki2018_heikkikorkala_web

”yksi huone, Heikki ja Heini, kaksisataakahdeksankymmentä tuntia kellarissa”

Heikki Korkala on Pohjois-Pohjanmaalta ponnistava taiteilija ja opiskelee parhaillaan Kankaanpään taidekoulussa kolmatta vuottaan. Näyttelyssä häneltä on esillä lähinnä abstraktin ja esittävän maalauksen välimaastossa samoavia teoksia.

"Maalaan mahdollisuuksia tai mahdottomia. Maisemat puhuttelevat, mutta niiden kanssa ei tarvi jutella, kokemus riittää. Kokonaiskuva muodostuu teosten väliin. Maalatessani tutkin, mutta teokset eivät tutki, ne ovat."

Heini Närhi on Vesantolaislähtöinen kuvataiteilija ja taideopiskelija. Tällä hetkellä hän asuu ja opiskelee Kankaanpäässä. Teoksissaan hän tutkii ihmisluontoa ja sen omituisuuksia. Arjen pienet esteettiset yksityiskohdat, ihmisen sisäinen ja sosiaalinen dialogi ja aivokemiat inspiroivat hänen teoksiaan. Tämän näyttelyn teosten tematiikka kytkeytyy muistoihin ja unelmiin. Dreams and dreams.


Harmaa sali | Mauri Tuure - Kaikkee se piru hulluilla teettää
kansi_web

Harmaassa salissa nähdään suonenjokelaisen piirtäjän ja akvarellistin yksityisnäyttely. Taiteilijan sanojen mukaan:  

"Laatikoiden pohjalla ei piirrokset ja akvarellit eivät tuota iloa kellekään. Siksi on aikomuksenani saada ne esille suonenjokelaisille"

Mauri Tuuren erikoisalaa ovat muotokuvat, karrikatyyrit ja sarjakuvat. Taiteilija on urallaan julkaissut kaksi omaa sarjakuvakirjaa, piirtänyt Iltasanomissa vuonna 2016 ilmestynyttä strippisarjaa Citykanit, sekä satunaisesti paikallislehti Sisä-Savossa ilmestynyttä Pekka Sarkastista. Taiteilija on palkittu Kemin sarjakuvapäivillä vuonna 1994.

Kellarikallerian näyttelyssä nähdään piirroksia, akvarellejä, veistoksia ja installaatioita sekä sarjakuvaoriginaaleja.

HELMIKUU 29.1.-.22.2.2019
Valkea sali | Liisa Leisaari, Kaarna Linna, Anja Miettunen, Kaija Pesonen, Eeva Tervonen ja Esko Räsänen - Meistä on moneksi
fb

Kuusi Mikkeliläistä kuvataiteilijaa, Liisa Leisaari, Kaarna Linna, Anja Miettunen, Kaija Pesonen, Eeva Tervonen ja Esko Räsänen, innostuivat aikoinaan suurin piirtein samoihin aikoihin aloittamaan opiskelun kansalaisopiston maalauskursseilla. Taitojen karttuessa kaikki liittyivät Mikkelangelot –kuvataideyhdistykseen, jonka tiloihin syntyi yhteistuumin perustettu Tiistairyhmä, ja jossa innostava ilmapiiri, yhteinen arviointi ja palaute ovat tuoneet luontevan mahdollisuuden kehittää taitoja yhä parempiin lopputuloksiin. 

Ryhmän jäsenet ovat itsenäisestikin osallistuneet useille, ympäri maata järjestetyille  maalauskursseille tunnettujen kuvataitelijoiden johdolla. Niiden myötä ryhmäläiset ovat järjestäneet sekä yhdessä että erikseen useita taidenäyttelyitä ympäri maata. Niistä saatu myönteinen palaute on innostanut myös tämän, Meistä on moneksi! -näyttelyn pystyttämiseen Suonenjoen Kellarigalleriassa. Näyttelyssä on monipuolisesti esillä kaikkien kuuden taiteilijan tuotantoa.

Jokainen Tiistairyhmän jäsen on pyrkinyt kehittämään töissään selkeästi oman kädenjäljen, vaikka aihepiiri onkin usein ollut yhteinen.

Liisa Leisaaren voimakkaiden, kirkkaan puhtaiden värien innoittajana ovat usein omat valokuvat, tai lehdistä löytyneet teemat, jotka innostavat maalausten toteuttamiseen. Lähinnä Liisan sydäntä ovat akvarelli- ja öljyväreillä tuotetut maisemat, kukat ja erilaiset eläinaiheet.

Kaarna Linnan öljy-, akryyli- ja pastellityöt ovat usein syntyneet suoraan luonnossa, tai itse otetuista valokuvista. Myös lähikuvien maalaaminen eri aiheista on hänen sydäntään lähellä.

Anja Miettunen on tiistairyhmän uusimpia jäseniä, joka on innostunut työskentelemään erityisesti pastelliliiduilla!  Anjaa kiehtovat erityisesti Lapin maisemat, joita hän toteuttaa murretuin pastellivärein, mutta usein myös akvarelleja hyväksi käyttäen.

Kaija Pesosen innoituksen kohteena ovat vahvat akryylityöt värejä säästämättä. Kaijan töissä esiintyy usein puita ja lintuja eri muodoissaan, mutta myös voimakkaat abstraktiot ovat hänelle ominaisia.

Eeva Tervosen tarkat ja silti herkät maisema-akvarellit kertovat hänen läheisestä suhteestaan mereen ja sen saaristoihin. Niinpä tauluista löytyvät usein veneiden lisäksi talaat, kivet ja rannan kaislikot. Toki myös muu maisemakuvaus eri vuodenajoista on Eevalle ominaista.

Esko Räsäsen siveltimenvedot niin öljyväreillä kuin akvarelleilla tehtyinä, kertovat ihastumisesta pohjoisen maisemiin. Kiertely erämaajokien varsilla, vaeltelu Norjan tuntureilla ja vuonojen rannoilla on monen taulun innoittajana. Vahvojen öljyvärien lisäksi, Esko tykkää myös herkkien akvarellien äärellä työskentelystä.

MAALISKUU 5.-22.3.2019
Valkea sali | Kirsti Kirjavainen - Ikkunoita Nepaliin

ikkunoita-nepaliin

Puinen ikkunakehys on newari-heimon taideteos. Satojen vuosien ajan niitä on tehty kookkaina sekä taloihin että temppeleihin ja koteihin  pienmallit  valokuva-, todistus- tai peilikehyksiksi. Jalopuu ja muutama yksinkertainen työkalu, tuloksena kaunis käsityön ihme.

Ikkunoista näkee ulos vuorille, laaksoihin, naisten elämään, lapsien kouluun, sokean ja kuuron arkeen, yhteisöllisyyteen ja juhliin. Näyttelyssä löytyy Maithali naisten taidemaalaukset, lepratyön batiikkikankaat, Dheeraj Nath Amatyan vuori ja lintukuvat sekä käsintehty paperi ja nokkoskangas.

Ikkunoita Nepaliin on kuvia ja tavaroita, taidetta ja tarinoita toivosta ja unelmien voimasta. Ne kertovat muutoksesta ja kehityksestä Suonenjoen seurakunnan Nepal hankkeissa ja ympäri Nepalia.

Harmaa sali | Höpsis - Varhaiskasvatuksen esiopetuksen näyttely
4.-22.3.2019
HUHTIKUU
Valkea sali | Sisä-Savon kansalaisopiston kevätnäyttely 1.-29.4.2019
Harmaa sali | Pirkko Pelkonen - Kesäilta 27.3.-26.4.2019
Kesäilta_PP-netti
Pirkko Pelkonen: Kesäilta, 2019, haapa, pihlaja, vesi- ja akryyliväri, 32x17x8 cm

Näyttelyssä on tuunattuja tarinoita muistoista ja ihmisistä, musiikista ja lavatanssien tunnelmista. Näistä kaikista kertoo näyttelyni Kesäilta, jossa on eri puulajeista tehtyjä kollaasiveistoksia ja esinekoosteita. Mukana on myös muutama akvarelli ja puugrafiikan vedos pitkältä taipaleeltani kuvataiteiden parissa. Esillä on viitisenkymmentä työtä ja aikajana kattaa vuodet 1965 – 2019.