Menneet näyttelyt 2018


Tammikuu 

2.-26.1.2018

Vaihdevuosia - Mauri Korhonen kuvataidetta 40 vuoden ajalta

Mansikka98


Kellarikallerian vuoden 2018 avaa suonenjokelaisen kuvataitelija Mauri Korhosen retrospektiivi Vaihdevuosia – Mauri Korhosen kuvataidetta 40 vuoden ajalta. Näyttely levittäytyy gallerian molempiin saleihin. Näyttelyn avajaisia vietetään 29.12.2017 klo 18 – 19.30. Taiteilija kertoo työstekentelystään ja taiteestaan myös erillisessä taiteilijatapaamisessa 11.1.2018 klo 18. Tapahtumaan on vapaa pääsy.


Korhonen on tehnyt uran kuvataiteen opettajana jääden eläkkeelle Suonenjoen Yhtenäiskoululta vuoden 2017 lopussa. Työelämän ohella hän on toiminut aktiivisesti ja vuorovaikutteisesti kuvataiteen kentällä. Taiteellista työskentelystään ja Kellarikallerian näyttelystään taiteilija kertoo seuraavasti:


Pitkän aikaa on päätäni piinannut ajatus, että pitäisi järjestää näyttely Suonenjoen Kellarikalleriassa. Ei pelkästään viimeaikaisten teosten katselmus vaan läpileikkaus kaikesta siitä tuotannosta mitä tässä vuosikymmenien aikana on tullut tehtyä. Ja nyt kun jään pois työelämästä ja seison jonkinlaisella vedenjakajalla, on hyvä tehdä tämä retrospektiivinen ”tutkinto” pois alta ennen kuin ryhdyn suorittamaan eläkeläiselle kuuluvia velvoitteita.

Näyttelyn nimi on Vaihdevuosia, koska eri aikoina olen saanut paljon vaikutteita niin eläviltä kuin jo kuolleiltakin taiteilijoilta. Kuvataiteen suhteen olen aina ollut kaikkiruokainen ja minulla on paljon suosikkitaiteilijoita, joiden teoksia ihailen ja koetan saada samanhenkistä tai teknisesti samanlaista jälkeä aikaiseksi - matkaa on onneksi vielä jäljellä.  Useat teokseni ovatkin syntyneet ikään kuin kommenttina jonkin taiteilijan teokseen tai tuotantoon ja joistakin on selvästi poimittavissa esikuvallinen lähde.   Torstaina 11.1. 2018 järjestän tilaisuuden, jossa kerron teoksistani ja niiden ideoinnista ja valmistumisesta kaiken! Tilaisuus alkaa Kellarikalleriassa klo 18.00.

Näyttelyn rakenteellinen idea perustuu kierrätystöille, joita olen viimeaikoina tehnyt ja jotka koen eniten omantyylisikseni. Useat niistä ovat suurikokoisia ja niiden varaan rakennan näyttelyn rungon. Väleihin sijoittelen ikään kuin ryhminä yksittäisiä teoksia eri vuosikymmeniltä.  En osaa vielä etukäteen sanoa miltä kokonaisuus tulee näyttämään.

Näyttelyn teokset tulevat osin sukulaisilta ja ystäviltä ja suuri osa tulee omista varastoistani. Mikään erityisen ”myyvä” taiteilija en ole koskaan ollut, mutta onnekseni leipä on tullut kuvataiteen opettajan työstä ja tämän tehtävän kylkiäisenä olen paitsi oppinut paljon opetustyöstä myös pystynyt kokeilemaan kykyjäni kuvataiteilijana. Sanonta: ”työ häiritsee hyviä harrastuksia”  pitää paikkansa ja tietenkin on käynyt usein myös toisinkin päin. Olen siis elänyt elämääni ja taiteelliset ideat ovat tulleet siinä ikään kuin sivutuotteena. Tämä tahti on sopinut minulle hyvin. Lisäksi rouva Korhonen on myös ollut suuri ymmärtäjäni ja auttajani ja niin olen voinut tarpeen niin vaatiessa keskittäytyä pelkästään taiteelliseen tuottamiseen.

Charles Chaplin on sanonut: ” Lähikuvassa elämä on aina tragediaa ja yleiskuvassa komediaa. ”  Toivon, että katsoja ei poistu näyttelystä ainakaan vihaisena, vaan että mieli olisi jonkin verran keveämpi ja ajatus kirkkaampi kuin näyttelyyn tullessa.


Helmikuu

2.- 28.2.2018

Valkea sali | Kirsti Kirjavainen & Suonenjoen seurakunta - Nepalilaiset häät ja naisten voimaantuminen lähetystyön kautta


Nepalilaiset häät lehdistölle-1-web

Kellarikallerian helmikuun näyttelynä Kirsti Kirjavaisen valokuvia nepalilaisista häätraditiosta sekä naisen asemasta ja sen muutoksesta nepalilaisessa kulttuurissa ja yhteiskunnassa.

Näyttelyssä tutustutaan hääperinteeseen ja nepalilaiseen kulttuuriin niin valokuvien kuin pukujen ja esineistön kautta.

Kirjavainen kertoo näyttelyn sisällöstä seuraavaa: 

Nepalilaiset häät

Olen kuvannut paljon ihmisten arkea Nepalissa yli 30 vuoden ajan Suomen Lähetysseuran työntekijänä, se oli lähes ainoa harrastukseni. Tällä kertaa tuon nähtäväksi kuvia köyhien kylien juhlista, häistä. 30 miljoonainen Nepalin väestö koostuu 120 eri heimosta ja kieli-ryhmästä. Kulttuurien rikkaus tulee vahvasti näkyviin myös häissä. Ulkopuolinen pääsee melko harvoin mukaan seuraamaan seremonioita, syömään toki helposti kutsutaan. Kulttuurin ja tapojen tuntemus lisää myös väestöryhmien keskinäistä arvostusta ja parhaimmillaan vähentää jopa heimojen ja uskontojen välistä kitkaa.

Miten aviopuolisot ovat löytäneet toisensa, on aina kiinnostavaa. Joukkoon mahtuu sovitut avioliitot, oma valinta ja internetin kautta tutustuminen ja jopa karkaaminen. Maaseudulla lapsiavioliitot ovat yhä ikävän yleisiä, kun taas kaupungeissa avioliitto solmitaan vasta opiskeluajan jälkeen täysi-ikäisenä, jopa vanhempana.

Pukujen värit ja korut kertovat monipuolisista häätraditioista: hindumorsian punaisessa Sarissa, 6 metriä silkkiä, kultalankoja ja paljetteja, kristitty ja moni heimolainen valkoisessa, buddhalainen omassa kansallispuvussaan, karvareunaisine häähattuinen. Maaseudun sulhasen puku saattaa olla yhä heimoperinteen mukainen, kaupungeissa jo usein länsimainen miestenpuku on suosittu juhla asu, solmioineen ja nenäliinoineen. Taloudellisen aseman mukaan hääpari kuljetetaan kodin ja juhlapaikan välillä koristellulla autolla, hevosella, härkävankkureilla, traktorin kyydillä tai vielä usein selässä kantaen kaukaisilla maaseudun kukkuloilla. Seremoniat kestävät useita päiviä, jopa viikon.

Häissä tarjoillaan aina parasta ja todella herkullisia ruokia. Perinteisesti morsiamen suku maksaa suuret myötäjäiset: jopa talo, huonekalut, auto tai vähintään moottoripyörä ja TV kuuluu kuvaan kaupungissa. Sulhasen puolelta ostetaan kultakoruja ja vaatteita. Koko yhteisö kutsutaan häihin vieraiksi, vasta sitten tulee virallinen hyväksyntä kylässä. Nepalilainen hääsesonki on vain 8 kuukautta, koska uskotaan, että avioituminen kiireisinä viljelysaikoina ei tuo onnea.

Mitä nepalilainen morsian ja sulhanen tulevaisuudelta haaveilevat? Mikä on hauska tai haikea häämuisto?

Tervetuloa katsomaan valokuvanäyttely, hääasuja ja koruja.

Naisten voimaantuminen

Kuvasin Himalajan kauneutta, mutta ennen muuta naisen elämää, työtä ja kansallista perinnettä; arkea ja juhlaa.

Usein naiset olivat pääosassa Suomen Lähetysseuran kouluttamishankkeissa. Naiset olivat perustus muutokselle ja nopeuttajia erityisesti ruohonjuuritason kylien kehitykselle. Naistyön kautta tasa-arvo ja ihmisarvo ovat kasvaneet. Naisen kautta koko perinteinen suurperhe voi paremmin.

Kulttuuri on tärkeä säilyttää, mutta syrjäkylien lukutaitoryhmissä naiset löysivät yhdessä-olon ilon, oppivat lukemaan ja samalla innostuvat keskustelemaan itselleen ja yhteisölleen tärkeistä aiheista muutokseen. Lukutaitoryhmien jatkona syntyivät ns. säästöryhmät, osuuskunnat ja kansalaisjärjestöt. Kulttuurin vahingollisia asioita on muutettava; korkeita morsiusmaksuja tulee vähentää, lapsiavioliitot lopettaa ja kouluttaa myös tytöt.

Asennemuutos on vähentänyt perheväkivaltaa, parantanut terveydenhuoltoa, lisännyt tyttöjen koulutusta, kehittänyt maataloustyötä ja esim. metsiensuojelua kukkuloilla. Elämä kylissä on muuttunut vesijohtojen, vessojen, savuttomien hellojen ja keittiöpuutarhojen yleistymisen kautta.

Yhdessä naiset ovat pystyneet vähentämään syrjintää, kasteihin perustuvaa eriarvoisuutta ja hankkimaan uusia toimeentulon lähteitä. Naiset osallistuvat tänään jo paljon enemmän yhteiskunnan päätöksentekoon, luovat oikeaa muutosta elämään, valavat toivoa paremmasta tulevaisuudesta. He kertovat, että kannattaa yrittää ja onnistumista pitää juhlia. Naiset ovat tulleet näkyviin, saaneet äänen ja uskovat yhteistyöhön niin kirkossa kuin laajemmassa yhteiskunnassa.

Muutos on mahdollista Suomen Lähetysseuran pitkäaikaisen ja kokonaisvaltaisen työn kautta: todistamme Jumalan rajoja ylittävästä rakkaudesta, muutamme maailmaa oikeudenmukaisemmaksi, puolustamme syrjittyjen ihmisarvoa ja -oikeuksia ja rakennamme rauhaa ja sovintoa. Nämä näyttely on kiitos sinulle antamastasi tuesta ihmisten elämään lähetystyön kautta Himalajan rinteillä, Nepalissa.

Lopuksi muutama osuva nepalilainen sananlasku:
Missä nainen, siellä rikkaus. (Naisella on tärkeä paikka.)
Kun aviopari riitelee, niin apina vie hedelmät. (Anteeksiantamattomuus pilaa avioliiton.)
Perheriita on kuin lisäisi olkia nuotioon. (Ongelmat vain lisääntyvät riidassa.) Joka lähteen vesi on erilainen. (Jokaisella on arvo ja tehtävä.)
Ei yhdellä kädellä voi taputtaa. (Naiset ja miehet onnistuvat yhdessä.)

Tervetuloa, Swagatam!
Kirsti Kirjavainen ja Suonenjoen seurakunta


Harmaa sali | Elämää - Suonenjoen kaupungin taidekokoelmat

Kellarikallerian harmaan salin näyttelyssä teoksia Suonenjoen kaupungin taidekokoelmista. Kokoelmien teokset on hankittu ja vastaanotettu lisäämään julkisten tilojen ja kaupungin tilojen, niin niiden asiakkaiden kuin työntekijöidenkin viihtyvyyttä. Samoin kokoelmien teokset toteuttavat tärkeää tehtäväänsä tallentamalla alueen ja aikakautensa elämää, kokemuksia ja ajattelua. Suonenjoen kaupungin taidekokoelmiin sisältyy eri tekniikoilla toteutettuja niin paikkakuntalaisten, alueellisten kuin valtakunnallisesti vaikuttaneiden taiteilijoiden teoksia 1920-luvulta alkaen.


Taidekokoelmien teokset on sijoitettu kaupungin julkisiin tiloihin, kirjastoon ja virastoihin sekä kouluille, osa teoksista on tallennettu arkistoon. Lisäksi kaupunkikuvaa elävöittävät ulkoveistokset ja muistomerkit.


Elämää  -  näyttelyssä nähdään valikoitu kokonaisuus kaupungin taidekokoelmista eri aikakausilta.