Kellarikalleria


KESÄLLÄ 5.6. - 28.7. pidennetyt aukiloajat !

ma, ti, to klo 12 - 18
ke, pe klo 10-16kirjasto_web
Kellarikalleria on upea galleriatila Suonenjoen keskustassa, kaupungin pääkirjaston alakerrassa

valkea-sali-1_web

Kellarikalleriassa on esillä vaihtuvia näyttelyitä ympäri vuoden. 
Galleria käsittää kaksi näyttelytilaa, Valkean salin sekä Harmaan salin.

harmaa-sali-2_web

Kellarikalleria pohjapiirros

   Kellarikallerian vuokrahinnasto (pdf) (50.5 KB)Näyttelykalenteri 2017

Heinäkuu

Valkea sali | Jope Pitkänen - Juhlanäyttely / Avajaiset 1.7. klo 18

Jope juliste A3

Jorma "Jope" Pitkänen (s. 31. heinäkuuta 1947, Kuopio) on koko maailman mittakaavassa merkittävä sarjakuvataiteilija. Yli 40 vuotta kestäneen työuransa aikana Pitkänen on käsikirjoittanut ja piirtänyt yli 40 000 julkaistua sarjakuvaa. Pitkäsen tunnetuimmat sarjakuvat ovat Näkymätön Viänänen ja Lempi. Tyyliltään ne ovat humoristisia strippejä, joissa satiirin keinoin ilkutaan yhteiskuntaa, joukkoliikkeitä ja joskus uskontoakin. Vaikka Jope on jo taiteilijaeläkkeellä, on hän yhä yksi tuotteliaimmista kotimaisista tekijöistämme ja vahvasti kiinni ajassa.

 

Taiteilijan 70-vuotisjuhlan kunniaksi Suomen Sarjakuvamuseo on koonnut näyttelyn ja juhlajulkaisun. Näyttelypaikkana toimii taiteilijan kotipaikan, Suonenjoen kirjastotalon Kellarikalleria. Näyttely kartoittaa taiteilijan uran vaiheita ja nostaa sieltä esiin merkittävimmät teokset ja hahmot ja erityisesti läpi uran ulottuvan savolaisuuden. Näyttelyn avajaisia vietetään lauantaina 1.7.2017.


Kesän aikana julkaistava Minä Jope -juhlajulkaisu kattaa Pitkäsen uran huippukohdat sarjakuvanäytteiden, haastattelujen ja artikkelien pohjalta. Pyrkimyksenä on antaa mahdollisimman laaja kuva siitä, miten paljon yksittäinenkin sarjakuvantekijä pystyy halutessaan -ja pakon edessä -tekemään sekä vaikuttamaan useampaan sukupolveen. Kirja etenee aikakausittain ja peilaa tekijän tuotantoa ajan kulkuun ja sen tulkitsijana. Kirjan toimittavat pitkän linjan sarjakuvatoimijat Ville Hänninen, Vesa Kataisto ja Kari Puikkonen. Kirjan kustantaa Zum Teufel-kustannus.


Näyttely on avoinna 3.-28.7.2017 Suonenjoen Kellarikalleriassa jonka jälkeen se lähtee kiertämään Pohjois-Savoa ja Suomen sarjakuvatapahtumia. Projektin tukijoina ovat Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Savon maakuntarahasto, Pohjois-Savon taidetoimikunta ja Savon Sanomat.


Sarjakuvamuseohanke on suomalaisen sarjakuvan historiaa keräävä, tallentava ja tutkiva valtakunnallinen museokokoelmahanke. Julkaisujen ja näyttelyiden avulla tuodaan esiin hankkeen toimintaa ja kotimaisen sarjakuva-ja kuvitustaiteen edustavimpia aineistoja.


Harmaa sali | Niilo Rytkönen & Taisto Balk - Näkökulmia / Avajaiset 1.7. klo 18
Juliste_näkökulmia_Balk17

Suonenjokelainen ITE-taiteilija Niilo Rytkönen on liikkunut luonnossa ja huomannut, että kappas, siinähän on mielenkiintoinen mielenkiintoinen muoto juurakossa, kannokossa tai kivikossa. Että sehän muistuttaa eläintä, ihmistä tai on vain muotona kiinnostava. Rytkönen on muokannut mielikuvansa perusteella nämä löytönsä taideteoksiksi, joista osa on nykytaiteen valtavirtaa.


Taisto Balk on vaellellut Pohjois-Norjassa, Ruijassa, Jäämeren rannalla. Ja kappas, siellähän on mielenkiintoisia kivikoita, jotka ovat syntyneet miljoonia vuosia sitten. Maankuoren sulamiset, nurinniskoin kääntymiset ja jäähtymiset ovat tuottaneet tämän ”Vuorenpeikon valtakunnan” valokuviksi.


Niilo Rytköstä ja Taisto Balk’ia yhdistää antautuminen meilikuvituksen vapaudelle.


TULEVAT

Elokuu - syyskuu

Kellarikalleria ja toripuisto | Ars Libera - Kuopion Kuvataiteilijat ry - Juuret(on)  / Avajaiset 3.8.

www.arslibera.com


Menneet näyttelyt 2017

Näyttelyt 2016